duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2019

Ţările membre G20 au încheiat sâmbătă la Osaka, în Japonia, un acord asupra climatului, cu excepţia SUA, ca şi la cele două summituri precedente, au anunţat delegaţiile franceză şi germană.

„Textul asupra climatului a fost adoptat”, chiar înainte de încheierea summitului, în format 19 plus1, a declarat un diplomat din delegația Franței. Documentul reafirmă sprijinul celor 19 ţări, între care China, Franţa şi Germania, marelui acord de luptă împotriva încălzirii climatice semnat în 2015 la Paris, din care SUA s-au retras în 2017.


Acordul a fost încheiat sâmbătă dimineaţa după negocieri îndelungate, îngreunate de tentativa SUA de a bloca o declaraţie într-un format similar celor ale G20 de la Hamburg din 2017 şi de la Buenos Aires în 2019.

În ultimele zile, unii diplomaţi evocaseră posibilitatea unor mari ţări emergente care intenţionau să se alinieze poziţiei americane, dar s-a ajuns la un compromis, la fel ca la edițiile precedente ale summitului, astfel încât cele 19 ţări „şi-au reafirmat toate sprijinul faţă de acordul de la Paris”, potrivit Palatului Elysee.

„S-a evitat un regres, dar noi trebuie să mergem mult mai departe şi vom depune toată energia pentru a merge mai departe”, a declarat Macron în finalul summitului G20.

„Noi [the G20] sunt tot mai deconectați de restul lumii… Oamenii noștri de știință ne reamintesc zilnic obligațiile noastre în materie de schimbări climatice și biodiversitate, tinerii noștri ne reamintesc săptămânal, în Frnța și în alte țări, iar G20 continuă să dezbată dacă să cităm sau nu Acordul de la Paris,” a declarat Emmanuel Macron, citat de Politico.


Cancelarul german, Angela Merkel a declarat că angajamentele luate prin Acordul de la Paris se mențin, iar în 2020 se va face o evaluare a progreselor înregistrate și se va stabili dacă este nevoie de noi angajamente.

Un nou record de temperatură în Franța

Franța a înregistrat vineri o temperatură cu aproape 2 grade Celsius mai mare decât precedentul record, în condițiile în care vestul Europei continuă să fie afectat de un val de caniculă.

Precedentul record, de 44,1 grade Celsius, ce data din 2003, fusese deja bătut de două ori vineri: întâi în orașul Carpentras (44,3 C), apoi în Villevieille, (45,1 C).

Agenția oficială de prognoză, Meteo-France, a anunțat că temperatura în localitatea Gallargues-le-Montueux din departamentul Gard a urcat până la 45,9 grade vineri, la ora 16.20.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Este un moment istoric, a spus meteorologul Etienne Kapikian: ”Este pentru prima oară când o temperatură de peste 45 de grade Celsius a fost înregistrată în Franța”.

Aproximativ 4.000 de școli franceze au fost închise vineri, iar programul parcurilor și piscinelor publice au fost prelungite.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: