joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 septembrie, 2016

135654276_14727942820181nEfervescență politico-diplomtică în Hangzou (China), acolo unde liderii celor mai mari economii mondiale se reunesc, vreme de 2 zile, la Summit-ul G20.

O reuniune de la care se așteaptă mai mult decât ”vorbe goale”, după cum transmitea public președintele statului gazdă, Xi Jinping, marcat însă în debut de șicanele la care diplomația chineză l-a supus pe președintele Barack Obama, aflat în ultimele 4 luni de mandat.

În așteptarea marilor decizii economice, agențiile de presă abia țin pasul cu întâlnirile bilaterale și cu semnalele transmise sau cu deciziile anunțate pe diverse canale:

  • Ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukaev, a anunțat că președinții Erdogan și Putin au decis crearea  unui fond comun de investiții. ”Turcia a finalizat deja cadrul legal al cooperării, cred că în octombrie-noiembrie vom avea o listă aproiectelor și alocărilor financiare, astfel încât să demarăm cooperarea”, a anunțat Ulyukaev.
  • Președintele Barack Obama l-a asigurat pe omologul turc, Recep Tayyip Erdogan că administrația americană va colabora cu cea turcă pentru a se asigura că cei responsabili cu tentativa de lovitură de stat vor fi aduși în fața justiției. Subiectul a fost dezbătut duminică, în cadrul unei întâlniri bilaterale în marja summit-ului, anunță Reuters.
  • La sosirea în China, premierul britanic Theresa May a anunțat că va trebui să discute cu consilierii săi pe securitate chestiunea centralei atomice de la Hinkley înainte să decidă soarta proiectului. Centrala nucleară urma să fie construită de o companie franceză cu bani din China, însă proiectul a decis în guvernarea Cameron este deocamdată stopat de noul executiv britanic.
  • Premierul britanic Theresa May a discutat cu președintele Barack Obama despre planurile britanice post-Brexit. Cei doi lideri au transmis că sunt preocupați de o apropiere a relațiilor, în special în domeniul economic.
  • Cancelarul Angela Merkel și prededintele Erdogan par să se fi înțeles în ceea ce privește nevoia de normalizare a relațiilor bilaterale. Angela Merkel a transmis că Germania încearcă să ajute Turcia în dialogul cu UE, lucru care a determinat autoritățile turce să anunțe că urmează să aprobe, în octombrie, accesul unei delegații parlamentare germane în baza de la Incirlik.
  • Președintele Barack Obama și Xi Jinping au căzut de acord că piața trebuie, în principiu, să dicteze relațiile dintre companiile care produc tehnologii de comunicații și informații, iar statul trebuie să se abțină în a dicta ”limitări nenecesare” ale comerțului din domeniu. Un principiu similar a fost agreeat și pentru piețele bursiere.

Incidentul diplomatic de debut: Barack Obama primit fără covor roșu și fără scară de protocol

obama
Barack Obama coborând prin ”burta” Air Force One, cu ajutorul unei scări metalice obișnuite

Diplomația chineză a fost acuzată de americani că îl șicanează pe președintele Obama, după ce, la sosirea în China pentru participarea la summit-ul G20, președintele SUA a așteptat degeaba scara mobilă de protocol ca să coboare din avionul prezidențial.

Scara mobilă, cu covor roșu, nu a fost adusă la scara aeronavei, astfel încât Barack Obama a fost nevoit să coboare din Air Force One pe o ușă din burta aeronavei, cu ajutorul unei scări metalice obișnuite, scrie The Guardian.

Publicația britanică mai scrie că, până la momentul la care președintele SUA a ajuns pe covorul roșu întins pe pista aeroportului, între oficialii americani și cei chinezi au avut loc altercații verbale, unul dintre oficialii chinezi fiind înregistrat video cum strigă: ”Aceasta este țara noastră, acesta este aeroportul nostru!”


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: