duminică

21 aprilie, 2024

20 aprilie, 2022

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 48 de tranzacții în primele trei luni ale anului 2022, în creștere cu 17% față de aceeași perioadă din 2021, dar cu o valoare totală cu peste 14% mai mică decât cele 2,1 miliarde de dolari înregistrate în T1 / 2021, potrivit unui raport EY România.

Valoarea totală a tranzacțiilor M&A a fost salvată de preluarea Ford România de către Ford Otosan, pentru 785 milioane de dolari, acoperind nu mai puțin de 43% din valoarea totală, de 1,8 miliaede de dolari. Concernul turc Koç holding A.Ş. este de fapt vedeta achiziției, căci este partener în proporții egale (40%) în Ford Otosan cu grupul american.

Următoarea mare tranzacție a fost achiziția parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane de dolari.


Este un nivel de activitate care „reflectă încetinirea globală a fuziunilor și achizițiilor, după un an record în 2021”, spune raportul EY.

Acum un an situația era opusă: În primul trimestru din 2021 se făcuseră mai puține tranzacții, dar cu valoare mai mare.

Baza de date M&A a EY pentru România exclude tranzacțiile cu participații achiziționate mai mici de 15%, dar include estimări pentru tranzacțiile a căror valoare nu a fost divulgate.

Piața rezistă, investitorii străini și strategici domină

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanți ai pieței de fuziuni și achiziții din România, reprezentând 92% din tranzacțiile consumate.


Jucătorii străini și-au sporit activitatea pe piața românească, numărând 28 de tranzacții și reprezentând o creștere de 56% față de T1 2021, în timp ce tranzacțiile interne au înregistrat o scădere de 10% (18 tranzacții), în comparație cu aceeași perioadă.

„Piața de fuziuni și achiziții din România a dat dovadă de reziliență constantă în primele trei luni ale anului 2022. În pofida contextelor geopolitice și macroeconomice dificile, activitatea de fuziuni și achiziții rămâne semnificativă”, a declarat Iulia Bratu, partener asociat pentru Strategie și tranzacții, la EY România (foto).

Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori au fost Olanda (5 tranzacții), Statele Unite și Belgia (câte 3 tranzacții), urmate de Polonia, Austria, Ungaria și Gibraltar (câte 2 tranzacții).

Cele mai active sectoare în funcție de volumul tranzacțiilor de intrare au fost tehnologia și sectorul imobiliar (7 tranzacții fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5 tranzacții), telecomunicații, media și divertisment (3 tranzacții), energie și utilități și sănătate (2 tranzacții fiecare).

Au fost remarcate doua tranzacții din luna martie, care afectează și operațiuni din România, deși sunt realizate în afara României (motiv pentru care nu sunt incluse în calculul valorii de piață:

MBC Group, o companie media cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a achiziționat 30% din Antenna Group, firmă de televiziune și producție cu sediul în Grecia, inclusiv operațiunile sale din România.

Econergy International Limited a achiziționat de la PNE AG două proiecte fotovoltaice în România și SUA. Nu este cunoscută valoarea tranzacțiilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: