Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Fuziunea BVB – Sibex va avea loc în următoarele săptămâni. Bursa va relansa piaţa de instrumente derivate anul viitor
de Adrian N Ionescu 6.8.2017
Fuziunea dintre Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB) şi Sibex urmează „să se întâmple în următoarele săptămâni, acum aşteptându-se ultimele decizii ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)”. Fuziunea va fi urmată de relansarea pieţei de instrumente derivate, până la finalul anului viitor, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, citat de Agerpres şi de platforma de informații financiare a Bursei, Investingromania.
Bursa Sibex din Sibiu s-a afirmat încă din anii ’90 cu piaţa de futures şi options, în vreme ce BVB a pierdut startul şi nu s-a mai putut impune. Acest segement de piaţă s-a dovedit prea îngust pentru două instituţii bursiere în România, dar fuziunea dintre cele două plănuită încă de la începutul anilor 2000 nu s-a realizat, din cauza divergenţelor privind rata de conversiune a acţiunilor celor două societăţi bursiere.
Ulterior, criza financiară declanşată în 2008 a accentuat problemele Sibex, ca urmare a prăbuşirii apetitului pentru speculativ al micilor investitori.
Rata de schimb a unei acţiuni Sibex în acţiuni BVB S.A. a scăzut de la 13:1 în negocierile din 2005 la 7:1 potrivit capitalizărilor bursiere din 2011. Potrivit proiectului actual de fuziune, rata de schimb este de 0,012… acţiuni BVB pentru o acţiune BVB.
BVB a anunţat în 31 mai că îşi majorează capitalul social cu 3,7 milioane lei în vederea fuziunii cu SIBEX – Sibiu Stock Exchange. BVB emite un număr total de 375.048 acţiuni noi, cu o valoare nominală individuală de 10 lei, care vor fi atribuite acţionarilor Sibex.
Acționarii SIBEX – Sibiu Stock Exchange au hotărât, în ianuarie 2017, să-şi transfere acţiunile pe piaţa administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unui raport al bursei din Sibiu.
Perspectivele
„Piaţa de capital din România a fost mulţi ani subevaluată. A fost de asemenea clasificată ca o piaţă de frontieră care are acum şanse să fie upgradată. Începe să se vadă o schimbare. Anul trecut am pus fost puşi pe watchlist pentru a deveni o piaţă emergentă, aşadar vedem un interes mai bun a investitorilor locali şi internaţionali. Situaţia din România este specifică într-un sens foarte bun”, a spus Ludwik Sobolewski.
Piața de capital din România a înregistrat cea mai mare creștere dintre toate cele 23 de țări din portofoliul indicelui global MSCI Frontier Markets, arată o analiză a băncii de investiții Berenberg. Indicele BET Total Return (BET-TR) al BVB a crescut cu peste 40% în USD de la începutul acestui an.
Pe de altă parte, promovarea României la statutul de piață emergentă este îndepărtată de draftul legii Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care va concentra pachetele de acţiuni ale statului la marile companii care ar trebui listate la BVB.
Bursa de Valori Bucureşti a afişat, în primul trimestru din acest an, un profit net de 2,83 milioane lei, mult superior rezultatului net obţinut în aceeaşi perioadă a anului anterior (T1/2016: 0,04 milioane lei) cu o marjă netă de 31%, rezultat obţinut în proporţie de 89% din segmentul de tranzacţionare al Grupului BVB.