6 martie, 2020

Trei viceguvernatori ai Băncii Naţionale din Moldova au fost reținuți joi, în urma unor percheziții la sediul instituției. În dosar a fost pus sub acuzare şi fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, în cazul căruia nu s-a luat încă o decizie privind reținerea.

Au fost reţinuţi viceguvernatorii în funcție Ion Sturzu și Aureliu Cincilei, precum și fostul viceguvernator Emma Tăbârţă. Numele celor trei apar şi în raportul Comisiei Parlamentare care a investigat furtul de un miliard de dolari din 2014-2015.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a reținerea și audierea celor trei și a adăugat, citat de presa locală: „Noi suntem siguri că BNM a fost instituția care a fost nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”, a declarat procurorul general.


Tot astăzi Alexandr Stoianoglo a menționat că, în opinia sa, extrădarea fostului lider al PDM Vlad Plahotniuc, este destul de problematică, că în timpul apropiat va fi inițiată procedura penală pentru clarificarea lucrurilor în dosarul „Gemenii” și că, în cadrul dosarul finanțării PSRM, au fost audiate mai multe persoane, deocamdată în calitate de martori.

Banca Naţionala a menționat într-un comunicat că a cooperat cu organele de anchetă, iar comitetul executiv ia apărarea viceguvernatorilor reținuți.

Trei instituții financiare de la Chișinău, care dețineau împreună o treime din activele bancare ale țării –  Banca de Economii, Banca Socială și Unibank ,- au acordat, pe baza unor garanții false, împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari. Creditele au fost aprobate chiar înainte de alegerile parlamentared in 2014.

După descoperirea fraudei, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au primit un credit de urgență de 9,4 miliarde de lei moldovenești (aproximativ 700 milioane de dolari) pentru a evita falimentul. Creditul trebuia rambursat la 27 martie 2015, dar acest lucru nu s-a întâmplat.


Frauda de 1 miliard de dolari, adică 13% din PIB-ul Republicii Moldova, a provocat deprecierea leului moldovenesc,  FMI şi Uniunea Europeană au îngheţat ajutorul financiar promis şi au urmat ample proteste de stradă.

În acest caz au fost condamnați, până acum:

  • fostul premier Vlad Filat, eliberat condiţionat anul trecut, după trei ani de detenție, deși primise o pedeapsă de nouă ani închisoare
  • omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 la 18 ani închisoare
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: