cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Funcționarii publici cer premierului și președintelui: promovaţi şi promulgaţi acte normative coerente

19 februarie, 2016

anafÎn contextul scandalului ANAF – Antena 3, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP,) din care fac parte și angajați ai Fiscului, a trimis președintelui și premierului o scrisoare deschisă în care le cere să modifice legile în favoarea contribuabililor de bună-credinţă și să-i proteje pe inspectori atunci când tratează cu cei de rea credință.

SNFP acuză că pozițiile recente exprimate de oficiali au aruncat pe nedrept responsabilitatea pe seama inspectorilor de fisc, doar pentru că în acest caz este vorba de “un contribuabil precum un post de televiziune important, cu impact în conservarea sau ştirbirea imaginii dumneavoastră, Antena 3”.

Ei mai menționează că atacurile pe care le-au suportat zilele acestea nu sunt ceva neobișnuit: „Zilnic, funcţionarii publici, angajaţi ai ANAF, în exercitarea atribuţiilor de executare silită se confruntă cu situaţii similare, sau poate chiar mai grave, generate de aplicarea legilor strâmbe, neprietenoase şi greu de implementat. Injuriile, jignirile şi uneori violenţa fizică sunt mereu prezente în activitatea curentă a funcţionarilor publici cu atribuţii în impunerea autorităţii de stat”.


În finalul scrisorii, sindicaliștii cer legi care să crească încrederea cetățenilor în instituțiile publice: „Stimaţi şi distinşi domni, promovaţi şi promulgaţi acte normative coerente, care să ducă atât la întărirea statului de drept, cât şi la creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile publice.”

Președintele CSM i-a criticat și el pe cei care au luat public apărarea Antenei 3

Președintele CSM, Mircea Aron, le-a atras miercuri atenția, parlamentarilor și reprezentanților de vârf ai puterii executive – premierul Dacian Cioloș și președintele Klaus Iohannis, că declarațiile publice făcute pe tema executării sentinței din dosarul ICA pot afecta independența și prestigiul justiției.

Mircea Aron se referă la opiniile exprimate public, miercuri, de către senatori, premier și de șeful statului, dar și de către o parte a presei. Formulările folosite de aceștia în declarațiile referitoare la evacuarea Antenei 3 au creat confuzie între actul de justiţie propriu-zis şi acțiunea prin care s-a dispus recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro.

“Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrul constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept”, spune într-un comunicat pre;edintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).


„Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim – ministrul României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri de natură a pune sub semnul precarităţii o procedură judiciară ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal – şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, mai adaugă judecătorul Mircea Aron.

Descinderea la Antena 3, în varianta ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală a transmis joi un comunicat în care face precizări legate de derularea procedurii de înmânare a notificărilor de evacuare înmânate luni reprezentanților posturilor tv aparținând familiei Voiculescu.

Aceste precizări vin la 3 zile de la derularea acțiunii, perioadă în care Antena 3 a acuzat o acțiune în forță a reprezentanților Fiscului.

Parlamentari, în special ai PSD și ALDE, dar și președintele Iohannis, au criticat la rândul lor modul de acțiune al ANAF. Premierul Cioloș a fost chemat la Senat ca să răspundă pentru demersurile ANAF, considerate unanim de politicieni că au excedat limitelor normale.

De menționat că acuzațiile aduse ANAF nu au fost susținute cu imagini video de Antena 3.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: