luni

25 martie, 2024

16 septembrie, 2018

Doi inspectori de la Inspecția Judiciară au studiat întregul dosar privind violențele jandarmilor la protestul din 10 august, cu doar câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să fie audiat îna cest dosar.

Informația a fost furnizată publicației G4Media de o sursă din interiorul IJ care a explicat că accesarea întregului dosar de către cei doi inspectori este ilegală și reprezintă un „act grav de intimidare”:


Pretextul a fost să-l audieze pe procurorul Corbu și să ia actele din dosarul violențelor din 10 august făcut de procurorul Bogdan Pârlog, ca să-i verifice activitatea, însă inspectorii de la IJ au luat la studiat tot dosarul.

Nu doar li s-au comunicat actele procurorului Pârlog, dar li s-a predat tot dosarul, să-l vadă câteva ore. Insistau să li se pună la dispoziție toate documentele, să vadă unde s-a ajuns cu ancheta. 

Vizita a fost una neanunțată.

Așa că au putut să-l liniștească cât de cât pe Dragnea, înainte de audierea lui la Parchet.

(Citiți și: ”Liviu Dragnea, audiat ca martor la Parchetul General – i s-au cerut dovezile că pe 10 august s-a intenționat o lovitură de stat”)


Potrivit unor experți în drept penal consultați de G4Media.ro, Inspecția nu avea nicio competență să verifice o lucrare de urmărire penală în curs.

Conform acestor surse, cei doi inspectori se fac vinovați de uzurparea funcției.

Art. 300 din Codul Penal:

”Fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

Procurorul Bogdan Pîrlog, anchetat pentru că a declarat despre unii inspectori ai IJ că sunt organisme prin care factorul politic exerciă presiuni asupra magistraților

Inspecţia Judiciară a cerut pe 27 august sancţionarea procurorului militar Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei în ziua protestului şi a compus raportul pe baza căruia a fost întocmit dosarul penal care vizează reprimarea violentă a manifestaţiei.

Inspecţia Judiciară susţine că procurorul a denigrat o parte din membrii secţiei de judecători din CSM într-un articol despre efectele unor măsuri în domeniu, articol publicat într-o revistă de specialitate.

Acuzația IJ referitoare la acest articol:

„A denigrat, în mod deliberat, pe de o parte, membrii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii apreciind că aceasta este «fidelizată» şi «favorabilă actualei puteri politice», şi inspectorii Inspecţiei Judiciare, pe care i-a calificat drept «organisme controlate de către factorul politic prin care (…) se vor putea exercita presiuni asupra magistraţilor»”.

Șeful Inspecției Judiciare, rămas în funcție grație unei OUG a lui Tudorel Toader

Guvernul a aprobat, pe 5 septebrie, o OUG pentru reglementarea interimatului conducerii Inspecţiei Judiciare, cea care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților.

Actul normativ înseamnă excluderea Consiliului Superior al Magistraturii din numirea interimarului, contrar modului în care se proceda până acum.

Demersul este făcut pentru a-l mai păstra în funcție pe actualul șef al IJ, Lucian Netejoru.

Forumul Judecătorilor avertizase Executivul, în urmă cu câteva zile, că adoptarea unei asemenea OUG înseamnă “amputarea unei atribuții a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său constituțional de garant al independenţei justiţiei, ceea ce ar putea contraveni literei și spiritului legii, dar și Constituției României”.

OUG a fost inițiativa ministrului Justiției și era necesară pentru menținerea în funcție a actualei conduceri a IJ, echipă acuzată de mai mulți magistrați că ar fi luat decizii cu tentă politică și a declanșat verificări disciplinare împotriva unor procurori sau jduecători care au exprimat critici la adresa inițiativelor legislative ale coaliției PSD – ALDE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: