vineri

29 martie, 2024

4 mai, 2020

Un al doilea val de șomaj este așteptat să lovească economiile dezvoltate, odată cu eliminarea treptată a restricțiilor și pe măsură ce companiile își vor reevalua capacitatea de a opera într-o ”eră a distanțării sociale”, avertizează economiștii, citați de Financial Times.

Șomajul ”invizibil”, mascat de măsurile publice de sprijinire a angajatorilor pentru a nu face disponibilizări în această perioadă, s-ar putea transforma într-unul real, în contextul în care multe industrii nu își vor putea relua activitatea la nivelul de dinainte de criză, fie din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii epidemiei, fie din cauza scăderii consumului. Economiștii se tem că evoluția șomajului ar putea avea loc în formă de ”W”.

În Statele Unite peste 3,8 milioane de persoane au cerut ajutor de șomaj săptămâna trecută, totalul depășind 30 de milioane de angajați după șase săptămâni.


În Europa, datele oficiale nu reflectă prea bine realitatea, având în vedere schemele anunțate de guverne, de a subvenționa păstrarea locurilor de muncă. Datele raportat de cinci mai economii indică faptul că peste 35 de milioane de angajați își primesc parțial salariile, mulți fiind în șomaj tehnic.

Agenția federală germană de șomaj a comunicat faptul că în programul Kurzarbeit sunt înscriși în acest moment 10 milioane de angajați, dublu față de nivelul estimat și peste o cincime din forța de muncă din Germania. În Franța, un milion de angajați s-au înscris săptămâna trecută într-un program similar, numărul persoanelor aflate în șomaj parțial ridicându-se la 11,3 milioane – peste un sfert din forța de muncă.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat săptămâna trecută că ”condițiile din piața forței de muncă s-au deteriorat considerabil”, în vreme ce Jay Powell, șeful Rezervei Federale din SUA a declarat că este ”sfâșietor” să vezi cum câștigurile de locuri de muncă din ultimii ani, de care au beneficiat în special persoanele cu venituri mici și minoritățile riscă să fie pierdute.

Marea întrebare care se pune acum este câte persoane vor putea să se întoarcă la muncă sau să găsească noi locuri de muncă odată ce guvernele încep să reducă restricțiile și să redeschidă părți din economie.


Majoritatea autorităților s-au concentrat pe sprijinirea companiilor să supraviețuiască unor scăderi temporare de venituri, finanțându-le activitatea în special pentru a menținerea schemei de personal intactă. Scopul acestor măsuri a fost să prevină șomajul de lungă durată și să permită mediului privat și economiei să își revină rapid la capacitatea de dinainte după ridicarea restricțiilor.

”Chiar și în acest scenariu, vorbim de un șoc mare”, a comentat Mark Wall, economist-șef al Deutsche Bank, adăugând că rata șomajului din zona euro s-ar putea dubla sau chiar tripla în contextul actual, față de nivelul de 7% de dinainte de pandemie.

Majoritatea economiștilor se așteaptă ca scăderea pe termen scurt a PIB-ului să fie mai pronunțată decât se estima anterior, iar revenirea să dureze mai mult decât și-ar fi dorit guvernele.

”Revenirea va fi lentă, ajustarea va fi lungă și nu lipsită de durere pentru angajați și companii”, este de părere Andrea Garnero, analist specializat pe piața muncii la OECD. ”Toate spațiile publice vor trebui reamenajate și nu sunt sigur că ne vom grăbi să facem cheltuieli odată ce restricțiile vor fi ridicate”, a adăugat specialistul.

Companiile care activează în cele mai expuse sectoare încep să realizeze că nu vor reuși să revină la capacitatea anterioară de producție și că vor fi nevoite să realizeze restructurări semnificative.

Producătorul de aeronave Boeing a anunțat că va reduce numărul de angajați cu 10%. British Airways analizează disponibilizarea a 12.000 de angajați, iar operatorul low-cost Ryanair a anunțat concedierea a până la 3.000 de angajați.

Între timp, angajatorii din Spania și nu numai au solicitat o prelungire a schemei de plată a salariilor. Operatorii hotelieri din Marea Britanie au avertizat că nu vor putea acoperi costurile de exploatare dacă autoritățile vor impune măsuri stricte de distanțare socială.

”Suntem îngrijorați că acest șomaj invizibil va deveni tot mai vizibil”, a comentat Wall, adăugând că în timp numărul insolvențelor va crește ”și vom vedea o conversie treptată de la șomaj parțial la șomaj deplin”.

Florian Hense, economist la Berenberg, a declarat că se așteaptă ca guvernele europene să extindă schemele destinate menținerii locurilor de muncă pentru a limita daunele, dar a adăugat că nu se așteaptă ca șomajul să înceapă să scadă înainte de vara anului viitor.

”Al doilea val s-ar putea produce în șase luni sau douăsprezece luni, când în sfârșit avem mai multe dovezi cu privire la numărul de companii care au trecut prin criză – și câte nu au reușit”, a spus el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: