vineri

29 martie, 2024

2 aprilie, 2015

googleComisia Europeană se pregăteşte pentru un nou asalt asupra Google, scrie Financial Times. Odată cu schimbarea echipei executive comunitare de la Bruxelles, apar indicii tot mai concrete privind reluarea cazului privind practiile anticoncurenţiale ale gigantului informatic american.

Comisarul pentru concureţă din echipa Barroso II, Joaquin Almunia, a avut trei tentative de ajungere la un acord cu Google, în urma acuzaţiilor care i se aduceau companiei americane privind folosirea motorului său de căutare pentru a impune monopol şi a-şi prejudicia concurenţii. Iar compania a făcut de fiecare dată mari concesii, însă acordul nu s-a finalizat până la încheierea mandatului comisarului Almunia.

În ultimele săptămâni, scrie FT, specialiştii direcţiei generale concurenţă au avut întâlniri cu reprezentanţii companiilor care s-au declarat în trecut nemulţumite de competiţia neloială din partea Google.


Potrivit unor participanţi al aceste discuţii citaţi de publicaţia britanică, Comisia ar fi cerut permisiunea de a publica fragmente din plângerile confidenţiale făcute de concurenţii gigantului american.

Unul dintre avocaţii care au reprezentant una dintre aceste companii a spus că faptul că echipa comisarului Vestager a cerut această permisiune este un indiciu că Bruxelles-ul se pregăteşte să depună plângere împotriva Google şi să le includă în acest dosar.

Comisia ar fi selectat plângeri care se concentrează pe concureţa cu site-uri specializate, motoare de căutare a unor servicii, precum cele de shopping, de călătorie sau site-uri pe care pot fi găsite servicii locale. Concurenţa acuză Google că acordă tratament preferenţial propriilor rezultate, care oferă servicii inferioare, şi că sunt împiedicaţi să atragă utilizatori prin folosirea motorului de căutare. Afişarea rezultatelor este părtinitoare, susţine concurenţa.

Financial Times susţine că ar putea fi vorba nu despre o acţiune formală împotriva Google, ci de pregătirea terenului pentru noi negocieri privind o înţelegere cu gigantul IT american. Iar companiile aflate în situaţia Google sunt predispuse spre înţelegeri amiabile, pentru că, dacă o amendă ar fi mult prea usturătoare, chiar şi pentru o companie de talia Google.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: