miercuri

17 aprilie, 2024

21 septembrie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat o amplă revizuire a programului de achiziții de active, așa-numita ”tiparniță de bani”, demarat în contextul pandemiei, transmite Financial Times.

Analiza își propune să evalueze impactul schemei de cumpărare de obligațiuni pe care BCE a lansat-o drept răspuns la criza COVID-19 în martie și pe care l-a extins la 1.350 de miliarde de euro în iunie, au confirmat pentru publicația străină doi membri din consiliul de administrație al instituției.

Printre întrebările care vor fi ridicate în acest context se numără durata Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) și oportunitatea extinderii flexibilității altor programe de relaxare cantitativă din portofoliul BCE. PEPP funcționează după niște reguli mai relaxate, în vreme ce instrumentul ”clasic” de relaxare cantitativă” din portofoliul BCE prevede o serie de restricții pe care oficialii urmează să le reia în discuție.


”A fost foarte util să avem o flexibilitate mai mare (în cadrul PEPP, n.r.)”, a comentat unul dintre membrii CA-ului BCE. ”Ar trebui să analizăm toate componentele instrumentelor cu atenție. Vom avea o amplă dezbatere care nu știu cum se va încheia”, a adăugat el.

(Citiți și: ”Analiză / Radu Crăciun: Potopul banilor tipăriți – De la bezna din piețe spre un alt fel de socialism”)

BCE a refuzat să comenteze informația cu privire la revizuirea programelor de relaxare cantitativă, care ar urma să fie discutată la ședința de politică monetară de luna viitoare.

Miza: finanțarea directă a guvernelor

Până la introducerea actualului program de criză, programul QE al BCE funcționa pe baza unor reguli impuse de instituție cu scopul de a evita acuzații că ar folosi instrumente de politică monetară pentru finanțarea cu dedicație a anumitor state.

Acest lucru s-a schimbat odată cu lansarea PEPP, în cadrul căruia a fost eliminată restricția de a achiziționa mai mult de o treime din titlurile de stat emise de țările din zona euro. Noul program prevede și o interpretare mai laxă asupra proporției de titluri de stat ce pot fi achiziționate raportat la dimensiunea unei economii.


De asemenea, BCE a reluat achizițiile de obligațiuni elene, renunțând la o altă regulă auto-impusă de a nu cumpăra titluri cu un rating mai mic de investment grade (recomandat investițiilor, n.r.).

Orice tentativă de creștere a flexibilității programului de bază al BCE de relaxare cantitativă se va dovedi cel mai probabil controversată, notează publicația, în special având în vedere criticile venite din Germania.

Curtea Constituțională a Germaniei a cerut în mai BCE să ofere mai multe argumente în apărarea programului de relaxare cantitativă lansat în urma crizei anterioare. Funcționarea acestuia după reguli impuse de BCE a fost un aspect semnalat de instanța germană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: