Un număr de 30 de guverne au folosit tehnici de manipulare pe Internet în 2017 pentru a distorsiona informațiile online, față de 23 anul precedent, potrivit unui studiu privind libertatea Internetului realizat de Freedom House.
Aceste manipulări, ce reprezintă o gravă amenințare la adresa democrației, includ folosirea comentatorilor plătiți, a trolilor, a așa-zișilor „boți” (conturi automate) sau a unor site-uri de știri false, potrivit raportului Freedom on the Net, prezentat marți.
Din cele 65 de state monitorizate, aproape jumătate au înregistrat un declin în ultimul an, în timp ce numai 13 au făcut progrese, dar și acelea au fost minore.
Mai puțin de jumătate de din utilizatori locuiesc în țări unde internetul este liber (în care nu există obstacole majore pentru accesarea acestuia și nu sunt semnalate repercusiuni pentru exprimarea unor discursuri legitime).
Venezuela, Filipine și Turcia se numără printre cele 30 de state unde guvernele angajează armate de oameni pentru modelarea opiniei publice, adică răspândirea punctelor de vedere ale puterii, pentru deturnarea agendei incomode, și contracararea pe rețelele sociale a criticilor la adresa guvernanților.
Anul 2017 marchează, potrivit Freedom House, cel de-al șaptelea an consecutiv al declinului libertății pe Internet.
Pentru al treilea an consecutiv, China se situează în fruntea țărilor care manipulează pe Internet, ca urmare a creșterii cenzurii și a luptei împotriva anonimatului online, precum și a întemnițării disidenților care își exprimă opinia online.
Alte țări despre care se spune că adoptă asemenea procedee sunt Rusia, Belarus, Turcia, Siria, Iranul și Egiptul.