Mai multe percheziții au loc miercuri dimineaţă la Universitatea Spiru Haret, potrivit unor surse Digi24. Procurorii DIICOT au suspiciuni că prorectorul universității ajutat de alți angajați ar fi dat diplome de licență false pentru mai multe persoane.
Procurorii DIICOT au suspiciuni privind fapte de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals în legătură cu unul din prorectorii universităţii. În afacere ar fi implicaţi secretarii din cadrul unor facultăţi, ar fi dezvăluit unor studenţi sau masteranzi subiectele la examenele organizate la diverse materii sau examene de licenţă sau master.
Astfel, ei ar fi putut să obţină diplome de licenţă sau master la diverse specializări din cadrul universităţii.
Conform unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT):
Procurorii fac 76 percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș. Un număr de 13 percheziții sunt la sediile unor instituții de învățământ superior.
Pe parcursul anchetei au rezultat date care atestă că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți.
„În raport de poziția de conducere ocupată în cadrul universității şi de influența pe care o putea exercita atât asupra angajaților acesteia cât și asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituției de învățământ superior coordona în mod direct activitățile infracționale. Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicați de regulă după caz, în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite”, precizează Direcția.
În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licență/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuțiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenți/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licență).