duminică

21 aprilie, 2024

13 decembrie, 2014

Premierul Victor Ponta speră ca judecătorii români să aplice legea “corect” în cazul acţiunilor Petrom asupra cărora fraţii Micula au întocmit sechestru, după un proces câştigat la Curtea de arbitraj de la Washington. Premierul a indicat vineri că aceste acţiuni nu sunt ale Finanţelor, împotriva cărora s-au îndreptat fraţii Micula, ci ale Economiei.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat la Curtea de arbitraj de la Washington un proces intentat statului român şi trebuie să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi. Decizia instanţei americane este definitivă şi irevocabilă.

Ministerul Finanţelor doreşte însă să compenseze această sumă cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le au faţă de buget.


“Dacă domnii de la Finanţe spun că vor acoperi datoriile cu banii ăştia, înseamnă că ştiu ei mai bine. Eu ştiu că nu avem datorii atât de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastră, ci din cauza contextului economic”, a declarat Ioan Micula citat de Mediafax.

Guvernul încearcă anularea unei sentinţe definitive şi irevocabile

Ministerul Finanţelor a anunţat vineri că, la cererea lui Ioan Micula şi a societăţilor controlate de acesta, a fost întocmit un proces verbal de sechestru asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV Petrom SA.

Cazul a fost discutat la începutul şedinţei de vineri a Guvernului de către premierul Victor Ponta şi miniştrii implicaţi.

“Nu se iau acţiunile de la Petrom, pentru că nu sunt ale Ministerului Finanţelor, ci ale Ministerului Economiei, prin Departamentul de Energie, dar este o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care fraţii Micula sau compania lor au de primit de la statul român 82 milioane euro, a explicat Victor Ponta.


Ministrul Finanţelor a precizat totuşi că ministerul a solicitat anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, formulând şi o contestaţie la executare în faţa instanţelor româneşti.

“E, asta e… sper totuşi ca judecătorii români să aplice legea corect şi să nu dea acţiunile Petrom, care nu sunt ale Ministerului de Finanţe”, a completat premierul Ponta.

“Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanţelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti «Mazilu şi Asociaţii», la cererea societăţilor Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. şi European Food S.A., precum şi a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV Petrom SA. Împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, Ministerul Finanţelor Publice a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale”, arată un comunicat al ministerului.

După primirea Procesului verbal de sechestru anterior menţionat, Ministerul Finanţelor a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie.

Istoricul procesului

Procesul a fost deschis în anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Cauza a vizat decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, susţineau la data deschiderii procesului, în 2005, că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

În ultimii ani ai arbitrajului, Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (Londra şi Paris) şi firma locală de avocatură Dragne & Asociaţii, ceilalţi reclamanţi fiind reprezentaţi de King & Spalding (Londra, Washington şi Houston).

România a fost reprezentată de firma internaţională Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt şi Paris) şi firma locală de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de circa 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: