marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 decembrie, 2015

Marine Le Pen and Marion Marechal-Le PenPartidul extremist Frontul Național a obținut o victorie istorică la alegerile regionale de duminică, fiind primul clasat în cel puțin 6 din cel 13 regiuni franceze. Dacă va reuși să-și păstreze poziția și în turul doi, peste o săptămână, victoria sa va putea remodela întregul peisaj politic al Franței, comentează presa străină.

Scorul înregistrat de FN depășește estimările sondajelor de dinaintea alegerilor și se explică în mare măsură prin atmosfera ce a cuprins Franța după atentatele de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu moartea a 130 de persoane.

Au fost primele alegeri francezi desfășurate sub stare de urgență, cu măsuri de securitate sporite la secțiile de votare.


Potrivit exi poll-urilor, în 6 dintre regiuni FN a înregistrat un scor record între 27,2% și 30,8%, iar în 3 a devansat net candidații socialiști, scrie AFP:

  • în nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardia), unde a candidat președinta FN, Marine Le Pen
  • în sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur) – unde s-a plasatpe primul loc nepoata sa, Marion Maréchal Le Pen
  • în est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena), cu strategul partidului, Florian Philippot

Marine Le Pen a obținut între 40,3% și 43% din voturi, în fața opoziției de dreapta (24 până la 25%) și a socialiștilor (între 18 și 18,4%), potrivit estimărilor.

Nepoata sa Marion Maréchal-Le Pen a reușit un scor chiar mai bun: 41,2% până la 41,9% din voturi, cu mult în fața dreptei (între 24 și 26%) și a Partidului Socialist (între 15,8 și 18,1%).

Partidul lui Francois Hollande

PS a condus până la aceste alegeri în toate regiunile, dar după turul doi din acest an va păstra probabil doar trei, explică AFP.


Pentru a bloca ascensiunea extremei drepte, partidul președintelui Francois Hollande a anunțat că-și retrage candidații din cel puțin două regiuni-cheie, cele unde au câștigat primul tur Marine Le Pen și nepoata sa: Nord-Pas-de-Calais-Picardie și sud-est Provence-Alpi-Coasta de Azur.

Astfel Partidul Republicanilor are mai multe șanse de a le învinge pe cele două reprezentante al Frontului Național.

„În regiunile cu riscul de a fi câștigate de Frontul Național în care stânga nu devansează dreapta, Partidul Socialist decide să facă baraj republican, în special în Nord-Pas-de-Calais-Picardia și Provence-Alpi-Coasta de Azur”, a declarat secretarul general al PS, Jean-Christophe Cambadélis, citat de Agerpres.

„Timp de cinci ani, socialiștii nu vor avea consilieri în aceste regiuni”, a adăugat el, la finalul unei reuniuni extraordinare a conducerii partidului ce a avut loc după încheierea votului.

Partidul lui Nicolas Sarkozy

Partidul fostului președinte Nicolas Sarkozy era creditat, înainte de atentatele de pe 13 noiembrie, ca marele câștigător al alegerilor regionale.

Duminică, după anunțarea exit poll-urilor, Nicolas Sarkozy a declarat că republicanii nu vor face nicio fuziune sau alianță și nu se vor retrage din cursă, afirmând că partidul său este „singura alternanță posibilă” la FN.

Efectele în plan politic

Alegerile regionale au loc cu 18 luni înainte de alegerile prezidențiale și Marine Le Pen speră că o eventuală păstrarea și în turul doi a regiunilor câștigate acum i-ar crește șansele în cursa prezidențială din 2017.

Sondajele arată că ea ar putea intra în turul doi al alegerilor din 2017.

Subiectele favorite ale partidului extremist Frontul Național – pozițiile dure împotriva islamului și a imigrației – au prins și mai mult la electorat după atentatele din Paris, FN reușind să câștige puncte din atmosfera de teamă și furie care a urmat, mai ales că doi dintre teroriști se pare că au intrat în Europa pretinzând că sunt refugiați, scrie The Guardian.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Campania lui Marine Le Pen  a mers pe teme precum locul islamului în Franța și identitatea națională.

„Pentru a merita naționalitate franceză, trebuie să vorbeți franceza, să mănânci franțuzește și să trăiești franțuzește”, spunea Marine Le Pen la unul dintre mitingurile din campanie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: