Franţa trimite ajutoare opoziţiei libiene. Premierul francez Francois Fillon a anunţat că ţara sa va trimite două avioane cu ajutoare în zona controlată de opoziţie din Libia. Declaraţia a fost făcută la câteva ore după ce ministrul de externe francez Michele Alliot-Marie a demisionat din cauza controverselor legate de contactele pe care le avea cu fostul regim dictatorial tunisian. „Decizia ei de a părăsi funcţia a fost una politică, nu una morală”, a spus Fillon, luându-i apărarea colegei sale, pe care o consideră nevinovată. Parisul a fost extrem de criticat din cauza legăturilor pe care oficialii săi le-au avut cu regimurile autoritare din Africa şi Orientul Mijlociu. Sub presiunea din ultimele săptămâni, preşedintele Nicolas Sarkozy a decis să facă acest gest de a susţine opoziţia din Libia, pentru a încerca să mai şteargă din urmele lăsate pe obrazul Franţei. În acelaşi timp, însă, liderul libian a susţinut, într-un interviu acordat BBC, că poporul său îl iubeşte şi că n-ar fi avut loc niciun protest în capitala Tripoli. Muammar Gaddafi spune că poporul său ar fi în stare să-şi dea şi viaţa pentru el şi râde la sugestia că va fi nevoit să părăsească Libia. El s-a declarat trădat de liderii lumii care îi cer acum să plece din funcţie. Ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, crede că interviul demonstrează că Gaddafi delirează şi nu este potrivit pentru a conduce o ţară. (BBC News)
Premierul Berlusconi, înapoi la tribunal. Procesul primului ministru italian a reînceput la Milano, dar, aşa cum era de aşteptat, Berlusconi nu s-a prezentat în sala de judecată. Cazul privind frauda fiscală imputată imperiului său mediatic Mediaset este primul din cele patru bătălii în justiţie cărora trebuie să le facă faţă liderul italian în următoarele săptămâni. Procesul a fost suspendat în aprilie 2010, din cauza legislaţiei, acum parţial modificată, care-i garanta imunitate temporară pe parcusul mandatului de premier. Alte două cazrui similare cu acesta reîncep în martie, în plus fiind deschis procesul în care Berlusconi este acuzat că ar fi plătit o prostituată minoră pentru a întreţine relaţii sexuale cu ea. Berlusconi (74 de ani) a negat toate acuzaţiile ce i se aduc şi s-a declarat victima unei campanii de denigrare dusă de magistraţii din Milano contra sa, la comanda politicienilor de stânga. În procesul ce a avut loc ieri, acuzaţiile se referă la creşterea nejustificată a preţurilor unor filme americane aduse în ţară prin două companii off-shore controlate de Berlusconi pentru canalele de televiziune Mediaset, cel mai mare trust privat media din Italia. Procurorii spun că o parte a banilor a fost înregistrată şi folosită ilegal, pentru a se evita plata taxelor şi impozitelor. (BBC News)
Preşedintele cecen, reconfirmat în funcţie de Rusia. Dimitri Medvedev a reînnoit mandatul preşedintelui cecen Ramzan Kadyrov aflat în funcţie din 2004. Liderul de la Kremlin a decis, luni, să reînnoiască mandatul lui Ramzan Kadyrov în fruntea Republicii Cecenia, cea mai instabilă republică din Caucazul rus şi teatrul a două războaie cu Rusia. Candidatura lui Kadyrov (34 deani), acuzat de apărătorii drepturilor omului de răpiri şi crime, trebuie aprobată de Parlamentul local, dar rezultatul acestui vot nu este pus sub semnul întrebării. ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului „Memorial” susţine că preşedintele cecen este responsabil de moartea reprezentantului său la Groznâi, Natalia Estemirova, în 2009. Directorul Fundaţiei, Oleg Orlov, a fost condamnat la plata unor daune morale pentru că a adus atingere onoarei şi reputaţiei profesionale a preşedintelui cecen. (Le Monde)
Mubarak are interdicţie de a părăsi ţara. Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak şi familia sa nu au dreptul să plece din ţară, până la soluţionarea plângerilor depuse contra lor, a decis procuratura din Egipt. S-a dispus punerea sub sechestru a averii familiei Mubarak, după cum a anunţat purătorul de cuvânt al Parchetului, Adel El-Said, care nu a precizat însă natura acuzaţiilor ce le sunt aduse. Pe lângă fostul preşedinte, care a demisionat în 11 februarie, ancheta îi mai vizează pe soţia sa, Suzanne, şi pe cei doi fii ai lor, Alaa şi Gamal, împreună cu soţiile lor, Heidei Rasekh şi Khadiga Al-Gammal, conform unor surse judiciare. În 21 februarie, justiţia egipteană a anunţat că a cerut îngheţarea conturilor din străinătate ale ex-preşedintelui şi ale familiei sale. Potrivit ziarului guvernamental Al-Ahram, familia Mubarak are însă conturi secrete în băncile egiptene, cu 147 de milioane de dolari pe numele Suzanne Mubarak, 100 milioane pentru Alaa şi tot 100 de milioane pentru fratele său Gamal. (Le Monde)
Cu un ochi la China, Japonia îşi reface armata. Japonia se joacă de-a şoarecele şi pisica cu China, cu ajutorul avioanelor de luptă F-15 care survolează Marea Chinei de Est. Piloţii spun că trebuie să facă faţă intruziunii în spaţiul aerian japonez a unor avioane din ce în ce mai sofisticate chineze, inclusiv avioane de luptă avansate precum cel de producţie rusească Su-27. “Nu poţi lăsa garda jos când zbori contra unui S-27”, spune generalul maior Masashi Yamada, comandantul escadrilei de 24 de avioane de pe aerodromul din Naha. Generalul Yamada va primi ajutor în curând. În decembrie, autorităţile de la Tokyo au anunţat că au în plan întărirea forţelor armate în insulele Okinawa din sud-vestul ţării , inclusiv completarea flotilei aeriene din Naha cu o duzină de aparate de zbor F15. Creşterea numărului avioanelor este parte a unei scheme mai mari de desfăşurare a forţelor armate către sud, către China, mişcare pe care unii analişti o numesc „una dintre cele mai mari schimbări în strategia militară post-război a Japoniei”. (New York Times)