11 iunie, 2012

Partidul Socialist şi celelalte partide de stânga au câştigat primul tur al alegerilor legislative desfăşurate, ieri, în Franţa, cumulând împreună 46,77% din voturi, în timp de partidele de dreapta au obţinut un procent de 34,07% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale definitive.

Partidul Socialist, al actualului preşedinte Francois Hollande, a fost votat de 34,4% dintre alegători. Celelalte partide de stânga, şi anume Verzii şi Frontul de Stânga, au obţinut 5,46% şi respectiv 6,91% din voturi.

Dintre partidele de dreapta, cel mai bun rezultat l-a înregistrat Uniunea pentru o Mişcarea Populară (UMP), partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, acesta obţinând 27,12% din voturi, celelalte partide de dreapta însumând împreună 6,95% din voturi, dintre care 2,2% Noul Centru, 1,24% Partidul Radical, diferenţa de 3,51% revenind celorlalte formaţiuni conservatoare.


Partidul de extremă dreapta Frontul Naţional s-a clasat pe poziţia a treia cu 13,6% din voturi.

La scrutinul de duminică s-au prezentat 57,23% dintre persoanele cu drept de vot, procent în scădere faţă de primul tur de scrutin al alegerilor legislative din anul 2007, când au votat 60,3% dintre alegători. Turul doi va avea loc pe data de 17 iunie.

Potrivit Le Monde, Liderul extremei-drepte franceze Marine Le Pen a declarat, aseară, că partidul ei, Frontul Naţional, îşi confirmă ”poziţia de a treia forţă a ţării” şi a chemat la o ”reconstituire” a dreptei, după scorul său bun în primul tur al alegerilor legislative. ”Ne confirmăm în această seară poziţia de a treia forţă politică în Franţa. Reconstituirea pe care o cerem este calea de urmat”, a declarat preşedinta FN, care a obținut 13,6% din voturi la nivel naţional, ce îi vor permite să obţină de la unul la trei deputaţi în Adunarea Naţională. ”Cer tuturor alegătorilor care doresc o adevărată opoziţie contra socialiştilor să se mobilizeze duminica viitoare, poporul îşi va face intrarea în Adunare”, a mai spus ea la Henin-Beaumont (nord), unde s-a plasat în frunte în primul tur.

În această circumscripţie din bazinul minier din nordul Franţei, Marine Le Pen l-a eliminat pe liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon. Acesta din urma, plasat al treilea, s-a retras în favoarea candidatului socialist, Philip Kemel, care se va confrunta cu Le Pen la 17 iunie.


Ministrul france de Finanțe, Pierre Moscovici, s-a declarat satisfăcut de rezultatele primului tur de scrutin, și a declarat, într-un mesaj pe Twitter, că aceste rezultate îi transmit un semnal de încredere, care dă ”o șansă schimbării”, iar acum ”va fi nevoie de confirmare și amplificare”.

UMP se va reuni, în această după-amiază, pentru a adopta o linie oficială a partidului, în cazul unui duel între Frontul Național și Partidul Socialist. Exist posibilitatea adoptării unei poziții ”niciunul-nici altul”, precizează presa franceză..

Se califică în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor candidații care au obținut cel puțin 12,5% din voturile celor înscriși pe liste, adică din totalul electorilor, fie că ei s-au prezentat la vot sau nu. Cu o rată a absenteismului de 40%, așa cum s-a întâmplat în acest scrutin, candidații trebuie să obțină 21% din voturile valabil exprimate pentru a se califica, precizează ”Le Monde”.

Liderul centrist François Bayrou era într-o poziţie foarte delicată, aseară, la mare distanţă în urma stângii şi confruntat cu menţinerea unui candidat de dreapta pentru al doilea tur de duminica viitoare.

Ales deputat din 1986, Francois Bayrou, 61 de ani, care joacă viitorul carierei sale politice în acest scrutin, abia a obţinut 23,63% din voturi faţă de 34,90% pentru rivalul său socialist în acest scrutin marcat de o rată de abţinere de 37,20%. Plasat al treilea, cu 21,72% din voturi, candidatul dreptei şi-a anunţat imediat menţinerea în al doilea tur.

Însuşi Bayrou a recunoscut că rezultatele acestui prim tur sunt ”dificile” pentru el, prezicând ”un al doilea tur deosebit de anevoios” în fieful său Bearn (sud-vest).

Încoronat cu statutul de al treilea om la prezidenţialele din 2007 /18,8% din voturi/, Francois Bayrou a suferit deja un eşec la prezidenţialele din aprilie, când nu a obţinut decât 9,1% din voturi. Înainte de al doilea tur în care s-au confruntat conservatorul Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande, Francois Bayrou a făcut o alegere istorică în favoarea lui Hollande şi a rupt alianţa de decenii dintre centru şi dreaptă

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: