miercuri

20 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 aprilie, 2021

Bruno Le Maire (stânga) și Olaf Scholz

Franța și Germania și-au prezentat planurile naționale de recuperare post-Covid într-o ședință comună, pentru a sublinia unitatea europeană și legătură puternică dintre cele două țări în cadrul Uniunii Europene, anunță Politico.

„Este important pentru noi să facem această prezentare împreună, pentru că Germania și Franța au lucrat strâns de la începutul acestei crize. Atunci când Franța și Germania își doresc, Europa poate”, a ministrul economiei francez, Bruno Le Maire, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său german, Olaf Scholz.

Colaborarea și coordonarea dintre cele două țări a dus la hotărârea liderilor UE de a crea pentru prima oară un fond economic masiv, menit să ducă la recuperarea mai rapidă a economiilor statelor-membre, puternic lovite de efectele lockdown-urilor și pandemiei.


Franța, Germania, Italia și Spania își vor depune planurile către Comisie împreună, miercuri, a mai spus Le Mair, care a îndemnat executivul european să le aprobe cât mai repede, pentru a putea trece și de Consiliu „până la finalul lunii iulie” și pentru ca prima tranșă de fonduri de ajutor să poată fi livrată înainte de sfârșitul verii.

Comisia are două luni să evalueze planurile și să facă o propunere de finanțare către Consiliul European, care o va aproba prin majoritate calificată pe parcursul unei luni. Țările vor fi apoi eligibile să primească 13% din resursele alocate, iar restul de bani vor fi primiți pe parcursul anilor până în 2026 pe baza îndeplinirii obiectivelor de investiții planificate și reforme.

Nici Franța și Nici Germania nu au cerut acces la împrumuturi pentru că ratingului lor mare de tară le permite să împrumute capital la aceleași condiții la care o face și Comisia Europeană.

Planul francez de recuperare este în valoare de 100 de miliarde de euro în total, 39,4 fiind finanțate direct prin granturi UE, iar restul prin împrumuturi realizate de guvernul național.
Planul german include 28 de miliarde, cu 25,6 de miliarde în granturi UE.


Printre planurile franco-germane se includ cheltuieli de 40, respectiv 50% pentru proiecte și investiții legate de combaterea schimbărilor climatice – „peste țintele deja foarte ambițioase ale UE, de 37%”.

Pentru Franța, o mare parte din investițiile „verzi” vor fi alocate pentru infrastructură și mobilitate, în jur de 7 miliarde de euro. Sectorul aerian va primi în jur de 1,5 miliarde, iar sectorul feroviar aproximativ 4 miliarde.

În Germania, investițiile în „decarbonizarea” transporturilor vor acoperi 5,5 miliarde, iar alte 3,3 miliarde vor merge pe dezvoltarea de tehnologie bazată pe hidrogen.

De asemenea, ambele țări investesc masiv în sectoarele digitalizării, cercetării medicale și coeziunii teritoriale.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: