miercuri

17 iulie, 2024

19 iulie, 2017

Şeful Statului Major Interarme francez, generalul Pierre de Villiers (foto), aflat în conflict cu preşedintele Emmanuel Macron pe tema bugetului Apărării, a demisionat miercuri, anunță AFP.

”În circumstanţele actuale, eu consider că nu mai sunt în măsură să asigur perenitatea modelului armatei în care cred în vederea garantării protecţiei Franţei şi francezilor, astăzi şi mâine, şi susţinerii ambiţiilor ţării noastre. Prin urmare, mi-am asumat responsabilitatea şi mi-am prezentat, astăzi, demisia preşedintelui Republicii, care a acceptat-o”, a anunțat generalul de Villiers într-un comunicat.

Problemele generalului de Villiers au început înainte de Ziua Națională a Franței, când într-o întâlnire cu membrii comisiei parlamentare de Apărare a folosit un limbaj extrem de dur referitor la decizia de reducere a bugetului Apărării cu 850 milioane de euro.


Decizia care afectează bugetul Apărării se înscrie în planul de reducere a cheltuielilor publice, promovat de președintele Emmanuel Macron.

”Nu o să permit să fiu f…t în felul asta. Poate că sunt prost, dar îmi dau seama când mi se coace ceva”, a fost reacția șefului Statului Major Interarme, afirmă surse parlamentare franceze citate de Reuters.

Președintele Emmanuel Macron a răspuns public ”afrontului”, într-un discurs ținut în fața a zeci de ofițeri de rang înalt și a familiilor acestora: ”Mi-am luat angajamente, sunt șeful tău”.

Președintele Emmanuel Macron promovează măsuri de austeritate menite să reducă deficitul bugetar.


În anunțul demisiei, generalul francez precizează: ”Am vegheat mereu, de când am fost numit, la menţinerea unui model de armată care să garanteze coerenţa între ameinţări care apasă asupra Franţei şi asupra Europei, misiunile armatelor noastre care nu încetează să crească şi mijloacele capacitare şi bugetare necesare pentru a le îndeplini”.

Şeful Statului Major Interarme aminteşte că a deţinut această funcţie timp de trei ani şi jumătate.

”În cel mai strict respect al loialităţii, care nu a încetat vreodată să fie fundamentul relaţiei mele cu autoritatea politică şi reprezentanţa naţională, am apreciat că era de datoria mea să le anunţ rezervele mele, în mai multe rânduri, cu uşile închise, în deplină transparenţă şi adevăr”, precizează Pierre de Villiers.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: