sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 mai, 2016

franta proteste cgtCel puțin 77 de protestatari au fost arestați și 15 polițiști au fost răniți, joi, din cauza violențelor produse și a ciocnirilor dintre autorități și manifestanții care contestă modificările la Codul Muncii și procedura accelerată de aprobare a acestora.

Demonstrații au avut loc în mai multe orașe din Franța, numai la Paris ieșind pe stradă aproximativ 18.000 de sindicaliști. În total, cel puțin 150.000 de oameni, potrivit poliției, și 300.000, conform sindicatelor, au protestat în Franța.

Au strigat sloganuri antiguvernamentale și au sunat sirenele, chemându-i și pe ceilalți francezi alături de ei.


Poliția a intervenit la Paris cu gaze lacrimogene, după ce demonstrației sindicaliștilor li s-au alăturat tineri mascați.

Lucrătorii de la 16 din cele 19 centrale nucleare au votat joi să se alăture celor care au început deja protestele, grevele și blocadele la rafinării și pe căile ferate. a acoperi mai multe sectoare de activitate.

Muncitorii din rafinării se află în grevă de opt zile și, în momentul de față, doar două din cele opt rafinării lucrează în parametrii obișnuiți.

Un sfert din cele 12.000 de benzinării din Franța s-au închis miercuri fiindcă nu mai puteau fi aprovizionate, la celelalte se stă ore în șir la coadă și unele au limitat fiecare vânzare la 20 de litri de mașină, 15% din zborurile cu plecare de pe aeroportul Paris – Orly au fost anulate, iar guvernul a fost nevoit să scoată, miercuri, combustibili din rezerva strategică pentru a asigura consumul populației.


proteste franta

Manifestațiile riscă să se extindă, sindicaliștii de la CGT, principalul sindicat din Franța, amenințând că nu vor înceta până când guvernul nu va retrage modificările făcute pe legislația muncii.

Într-o încercare de a calma spiritele, guvernul condus de Manuel Valls a declarat că este deschis la negocieri.

Președintele Francois Hollande a declarat însă că nu va renunța la modificările legislative, spunând că aceste reforme sunt bune.

Printre altele, modificările legislative au redus bonusurile pentru orele suplimentare și au liberalizat concedierile.

Timpul de lucru săptămânal a rămas de 35 de ore, dar poate fi extins prin negocieri la 46 de ore.

Protestele amenință să se prelungează și pe perioada Campionatul European de Fotbal 2016, care începe pe 10 iunie. Aproape 7 milioane de turiști sunt așteptați să sosească în Franța cu această ocazie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: