România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Franța pregătește un program agricol pentru ”construirea suveranității alimentare”
de Vladimir Ionescu , 17.9.2020
Guvernul francez intenționează să aloce 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea producției de proteine vegetale, decizia având în spate preocupări mai degrabă interese comerciale decât de mediu, transmite Euractiv.
Președintele francez Emmanuel Macron a lansat această idee în numeroase discursuri susținute în ultimii ani, atât în Franța cât și la nivel internațional.
Strategia de reducere a importurilor de proteine vegetale se află în sfârșit pe masa executivului, circa 100 de milioane de euro din planul francez de relansare urmând să fie alocați acestui proiect.
Suma ar face posibilă ”construirea suveranității alimentare” prin ”reducerea accentuată a importurilor de proteine destinate creșterii animalelor”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului francez.
Crescătorii de animale din Europa folosesc culturi precum rapița, soia, floarea soarelui, fasolea sau leguminoasele pentru creșterea animalelor. UE importă circa 17 milioane de tone de proteină brută în fiecare an, potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2018. Dintre acestea, 13 milioane sunt importuri de soia, al cărei conținut de proteine îl face un furaj esențial pentru fermele de porci, bovine și păsări.
Cu toate că Franța este printre cei mai mari producători de oleaginoase – în special rapiță și floarea-soarelui -, statul nu își asigură între necesarul de proteină vegetală. Deși în 2018 a avut o producție de soia de 400.000 de tone, aceasta a fost completată cu importuri de 600.000 de tone din Brazilia, SUA și Argentina.
Fermierilor francezi le este dificil să concureze cu prețurile semințelor modificate genetic capabile să reziste celor mai puternice insecticide.
Dezvoltarea unei producții naționale, care să nu aibă la bază semințe modificate genetic, ar putea sprijini fermierii francezi care se confruntă atât cu dificultăți economice cât și cu provocări de mediu.