duminică

28 aprilie, 2024

31 iulie, 2015

mistralRusia şi Franţa au ajuns joi la un acord asupra sumei unei rambursări în contul unei nave de război franceze de tip Mistral, relatează AP.

Un consilier al preşedintelui Vladimir Putin, Vladimir Kojin, a declarat joi pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti că Parisul şi Moscova şi-au încheiat negocierile asupra sumei pe care Franţa urmează să o plătească pentru că nu a livrat un portelicopter de tip Mistral.

Vladimir Kojin nu a anunţat despre ce sumă este vorba, dar a precizat că aceasta va fi făcută public atunci când va fi anulat contractul.


Contractul de livrare a două nave Mistral (nave de război polivalente care pot transporta elicoptere şi/sau tancuri sau pot găzdui la bord un stat major), în valoare totală de 1,2 miliarde euro, ar fi reprezentat cea mai mare vânzare de armament de către un stat membru NATO către Rusia.

Vânzarea a făcut obiectul unui contract  încheiat în iunie 2011, în mandatul lui Nicolas Sarkozy. Contractul a fost suspendat, la presiunea NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Preşedintele Franţei, François Hollande, declara la începutul acestei săptămâni că urmează să ia „în săptămânile următoare” o decizie cu privire la livrarea către Rusia a navelor militare.

Prima dintre cele două nave de război – „Vladivastok” – urma să fie predată Moscovei la jumătatea lui noiembrie 2014, în timp ce a doua – „Sevastopol” – urmează să fie livrată Rusiei, în mod teoretic, în toamna lui 2015.


Parisul a anunţat la sfârşitul lui noiembrie amânarea „până la noi ordine” a livrării navei Vladivastok, ţinând cont de rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Situaţia în regiune s-a deteriorat din cauza Rusiei, iar Franţa studiază de-acum diverse opţiuni posibile cu privire la soarta celor două nave militare.

Potrivit unei publicaţii ruseşti, Franţa ar fi propus rezilierea oficială a contractului şi rambursarea sumei de 785 de milioane de euro plătită cu titlu de avans, cu condiţia să poată reexporta navele de război.

Pierderea acestui contract ar putea fi compensată de Franţa prin livrări de echipamente şi tehnică militară în alte zone: un exemplu este decizia Poloniei de a achiziţiona din Franţa elicopterele pentru dotarea armatei – în noul program de modernizare – un contract în valoarea de 3 miliarde de dolari, atribuit Parisului în defavoarea unor companii din Italia şi SUA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: