marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2020

Franţa intenţionează să ofere companiei Huawei un acces limitat la construcţia reţelelor 5G, în pofida presiunilor americane de a exclude colaborarea cu producătorul  chinez de echipamente de telecomunicaţii.

”Huawei nu va fi exclus din reţeaua 5G în Franţa”, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, citat de Agerpres.

Până acum și-au mai anunțat acceptul britanicii, însă cu limitări și condiții stricte, în contextul presiunilor exercitate de Washington pentru a convinge statele europene să nu colaboreze cu această companie.


Germania nu a luat deocamdată o decizie, dar cancelarul Angela Merkel s-a pronunţat în decembrie împotriva excluderii a priori a vreunei societăţi anume, promiţând totodată că va face totul pentru a garanta securitatea infrastructurilor de telecomunicaţii germane.

Ministrul francez Bruno Le Maire a asigurat la rândul său că ”interesele de suveranitate” ale Franţei vor fi protejate, menţionând că furnizorii europeni Nokia şi Ericsson ar putea fi privilegiaţi. Dar, ”dacă Huawei va înainta o ofertă mai bună într-un moment sau altul, din punct de vedere tehnic sau al preţului, atunci ar putea avea acces la reţeaua 5G în Franţa”, a indicat el.

Totuşi, a adăugat oficialul francez, ”în cazul instalaţiilor critice, al facilităţilor militare, dacă există zone nucleare în apropiere, vom stabili anumite restricţii pentru a ne proteja interesele suverane”.

Ambasada Chinei în Franţa a emis duminică un comunicat în care afirmă că, dacă executivul francez ”are cu adevărat nevoie să fixeze constrângeri pentru operatori, atunci ar trebui să stabilească în această privinţă criterii transparente şi să trateze toate companiile în acelaşi mod”.


”Nu dorim să vedem afectată dezvoltarea companiilor europene pe piaţa chineză din cauza discriminării şi protecţionismului Franţei şi al altor ţări europene faţă de Huawei”, a avertizat ambasada Chinei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Statele Unite au făcut lobby în Europa pentru a bloca folosirea echipamentelor Huawei, invocând posibilitatea ca acestea să fie folosite de guvernul chinez pentru spionaj. Huawei a respins categoric acuzaţiile şi a dat în judecată guvernul SUA.

Comisia Europeană a solicita ţărilor UE să colaboreze mai mult în privinţa riscurilor de securitate cibernetică legate de reţelele 5G, dar le-a lăsat statelor membre opțiunea deciziilor legate de colaborarea cu Huawei Technologies.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: