miercuri

24 aprilie, 2024

25 martie, 2021

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa pentru că a predat României un bărbat, în pofida riscului unor eventuale rele condiţii de detenţie.
Franţa trebuie să-i plătească reclamantului despăgubiri morale în valoare de 5.000 de euro.

Şapte judecători ai Curţii au stabilit – în unanimitate – că autorităţile franceze au încălcat Articolul 3 al Convenţiei europene a drepturolor omului, care interzice tratamente inumane şi degradante.

”Elemente de informaţii culese (cu privire la viitoarele condiţii de detenţie ale reclamantului în România) constituiau, cu toate acestea, o bază factuală suficient de solidă pentru ca ele (autorităţile franceze) să renunţe să pună în executare mandantul de arestare european litigios”, precizează într-un comunicat instanţa instanţa judiciară a Consiliului Europei (CoE), citată de AFP și preluată de News.ro.


Reclamantul este un român condamnat în 2015, în România, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru ”fapte de trafic de persoane comise în 2010 în România şi în Franţa”, precizează CEDO.

Acest bărbat a revenit în Franţa după proces, iar în aprilie 2016 România a emis un mandat de arestare european, în vederea executării pedepsei.

Bărbatul a contestat decizia cu privire la predarea sa autorităţilor române, insistând asupra condiţiilor viitoarei sale detenţii în România, însă reclamaţia i-a fost respinsă şi a fost predat autorităţilor române în august 2016.

Cu toate acestea, ”reclamantul a prezentat în faţa jurisdicţiilor interne elemente care atestă eşecuri sistemice sau generalizate în instituţiile penitenciare ale statului emitent” şi ”mai ales la închisoarea Gherla (în nordul României), un centru în care autorităţile române intenţionau să-l încarcereze”, precizează CEDO.


România a fost condamnată de CEDO pentru condițiile din penitenciare, în special pentru supraaglomerarea acestora.

O hotărâre pilot a obligat România să găsească soluții, pentru a nu plăti o sumă fixă tuturor deținuților cazați în condiții improprii, o hotărâre în urma căreia a fost adoptată Legea recursului compensatoriu, ce a dus la eliberarea condiționată a mii de infractori, unii condamnați pentru fapte cu violență.

Nici Franța nu poate asigura condiții decente de detenție

Franța a fost și ea condamnată la CEDO, anul trecut, pentru condițiile din penitenciarele suprapopulate, dar în cazul său nu s-a emis o hotărâre pilot.

Decizia a fost pronunțată pe un pachet de 32 de sesizări din închisorile Ducos (Martinica), Faa’a Nuutania (Poline ia Franceză), Baie-Mahault (Guadalupa), Nîmes, Nice și Fresnes.

Toate semnalau condițiile din penitenciare, iar Curtea a considerat că au fost încălcate următoarele articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului:

  • Art.3, care interzice tratamentele inumane sau degradante
  • Și Art.13, privind dreptul la un remediu efectiv (Orice persoană, ale cărei drepturi şi libertăţi recunoscute de prezenta Convenţie au fost încălcate, are dreptul de a se adresa efectiv unei instanţe naţionale, chiar şi atunci când încălcarea s-ar datora unor persoane care au acţionat în exercitarea atribuţiilor lor oficiale)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: