duminică

23 iunie, 2024

23 februarie, 2024

La reuniunea de miercuri a ambasadorilor statelor membre, Franţa ar fi cerut executivului UE să publice în mod regulat informaţii privind importurile de produse agricole din Ucraina, conform unor surse din apropierea acestui dosar citate de Bloomberg.

Polonia s-a aliat propunerii, solicitând însă ca propunerea Franţei să se aplice la un număr mai mare de produse. Reprezentantul Varșoviei a avertizat că sprijinul fără precedent oferit Kievului riscă să îi radicalizeze pe fermierii europeni.

Pozițiile celor state au fost exprimate în contextul discuțiilor privind prelungirea cu încă un an a suspendării taxelor de import pentru produsele ucrainene, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.


Miniştrii europeni ai Agriculturii urmează să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a discuta modalităţile prin care să răspundă la actuala criză din sectorul agricol.

Polonia intenționează să interzică și importurile de zahăr și fructe congelate

Într-un moment în care ţările membre cer o mai bună gestionare a importurilor de produse alimentare din Ucraina, Comisia Europeană vrea să prelungească, pentru încă un an, scutirea de la plata taxelor şi cotelor pentru importurile de produse ucrainene. Însă intrările de produse ucrainene constituie un subiect delicat pentru ţara vecină Polonia, unde fermierii au blocat punctele de trecere a frontierei, ceea ce a forţat Guvernul de la Varşovia să ceară ajutorul Bruxelles-ului pentru a calma tensiunile.

Deşi cerealele ucrainene sunt autorizate doar să tranziteze prin Polonia în drum spre porturile de la Marea Baltică sau alte părţi din Europa, fermierii polonezi au cerut închiderea graniţelor şi pentru alte produse alimentare ucrainene, inclusiv zahăr şi fructe congelate. Fermierii polonezi susţin că multe din importurile de alimente sunt de calitate inferioară sau expediate ilegal.

Sursele citate de Bloomberg susţin că Executivul comunitar a salutat propunerea Franţei de a monitoriza mai atent cerealele din Ucraina şi a confirmat că nu există planuri referitoare la prelungirea scutirii de taxe acordată Ucrainei, dincolo de 2025.


În schimb, UE are de gând să negocieze cu Ucraina un acord reciproc de liberalizare a comerţului într-un moment în care UE analizează cererea Ucrainei de a deveni ţară membră.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: