Autoritățile franceze au solicitat Google să plătească 1,6 miliarde euro, considerând că acesta este nivelul taxelor neplătite de către gigantul american, anunță BBC.
Suma este cu mult mai mare decât cea pe care Google a acceptat să o plătească guvernului britanic (130 milioane lire sterline), însă agenția de presă AFP afirmă că americanii vor negocia și cu autoritățile franceze, fiind foarte probabil să nu accepte plata sumei cerute de acestea.
Potrivit BBC, directorul executiv al Google, Sundar Pichai, se află deja la Paris, acolo unde s-a întâlnit, miercuri, cu ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron. Cum nu a fost emis niciun comunicat după această întâlnire, nu este clar dacă problemele fiscale ale americanilor au stat pe agenda întrevederii.
În cursul lunii februarie, ministrul francez al Finanțelor, Michel Sapin, a anunțat că nu va exista niciun fel de înțelegere cu compania americană în ceea ce privește plățile datorate statului francez.
Google nu comentează informațiile legate de plățile solicitate de Franța, afirmând că este vorba de chestiuni confidențiale.
Optimizările fiscale la care recurg marile companii internaționale au intrat recent sub analiză, mai multe dintre acestea fiind acuzate că recurg la artificii legale pentru a-și minimiza impozitele datorate statelor în care activează.
În cazul Google, compania a ales să plătească taxe în Irlanda chiar dacă vânzările sunt efectuate în Marea Britanie. O înțelegere fiscală a fost încheiată cu autoritățile britanice în ianuarie 2016, compania fiind de acord să plătească taxe suplimentare în sumă de 130 milioane lire sterline. Înțelegerea a fost aspru criticată în Regat, dar și în Europa.
Autoritățile europene în materia competitivității investighează o serie de înlesniri fiscale acordate marilor companii de state europene, înlesniri considerate ajutor de stat.
Starbucks și Fiat Chrysler au fost anunțate deja că trebuie să plătească suplimentar 30 milioane euro după ce înțelegerile încheiate de cele 2 companii au fost declarate ilegale. În curs de investigare se află înțelegeri similare de care beneficiază în Europa Amazon și Apple.