joi

9 mai, 2024

5 ianuarie, 2021

Guvernul francez a aplicat pentru prima dată un veto față de preluarea unei companii locale. Surprinzător, anunță RFI, nu este vorba despre blocarea unui investitor din Asia, ci despre o companie americană.

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, guvernul francez a uzat de veto pentru a opri achiziția companiei Photonis de către firma americană Teledyne.

Compania franceză este specializată în industria opticii și realizează unele dintre cele mai avansate sisteme de viziune pe timp de noapte. Firma înregistrează o cifră de afaceri de 150 milioane euro, din care 6% este provenită din vânzări către armata franceză.


Veto-ul guvernului de la Paris față de investitorii americani se bazează și pe o reglementare europeană, adoptată în vara anului trecut și care era de așteptat să fie folosită pentru a mai descuraja veleitățile investiționale ale Chinei în Uniunea Europeană.

Regulamentul european stabilește un cadru pentru verificarea de către statele membre a investițiilor străine directe, facilitând schimbul de informații între state, precum și între acestea și Comisie. Sectoarele analizate sunt: inteligența artificială, robotica, nanotehnologiile și telecomunicațiile, adică sectoarele strategice sau cele care sunt de natură să afecteze securitatea și ordinea publică.

De asemenea, vor fi analizate eventuale tranzacții care vizează companii incluse în programe europene de cercetare, precum Orizont 2020 sau Galileo. Guvernele pot să realizeze o analiză cu privire la efectele achiziției și la companiile care doresc să încheie tranzacția.

Companiile americane sunt cei mai mari investitori străini în economia franceză. Cotidianul „Les Echos” citează un studiu realizat de compania de consultanță Refinitiv, conform căruia în perioada 2008-2020, cele mai mari investiții străine în Franța sunt cele americane ajungând la 110 miliarde dolari, iar la nivelul Uniunii Europene acestea au atins 1.700 miliarde dolari.


Veto-ul aplicat companiei americane este surprinzător nu doar pentru că vizează o firmă care vine dintr-o economie aliată a Uniunii Europene, ci și pentru că firma americană este deja prezentă în Franța, are aproximativ 800 de angajați și este un furnizor recunoscut de către Ministerul Apărării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: