16 martie, 2021

Guvernul francez a autorizat folosirea camerelor video de supraveghere pentru a controla dacă populația poartă mască si respectă regulile de distanțare în mijloacele de transport în comun – potrivit Euractiv.

Companiilor de transport public li se permite „folosirea înregistrărilor video inteligente pentru a măsura rata de conformare pe mijloacele de transport în comun”, potrivit unui decret al guvernului de la Paris.

Decizia a declanșat controverse puternice, cu atât mai mult cu cât nu e prima încercare de control al populației în spațiile publice: în primăvara anului trecut, compania Datakalab și-a oferit guvernului sistemul inteligent de detectare a purtării măștilor în metrou. Atunci, însă, a intervenit autoritatea franceză de protecție a datelor personale – CNIL – care s-a opus măsurii, considerând-o ilegală întrucât nu era reglementată.


Măsura de control video al populației poate avea o „evoluție necontrolată și prezintă riscul de a generaliza un sentiment de supraveghere în rândul cetățenilor, de a crea un fenomen de normalizare și trivializare a tehnologiilor intruzive și de a genera o creștere a supravegherii care este probabil să submineze funcționarea normală a societății noastre democratice” – își justifica CNIL, în urmă cu un an, opoziția față de această măsură.

(Citiți și:”Interviu Jeanette Hofmann / Corona-Apps și Bio-supravegherea: ”Noi nu avem controlul asupra felului în care ar putea fi folosită în viitor.””)

La Quadrature du Net, un ong care militează pentru respectarea drepturilor și a libertăților, a criticat dur decretul guvernului, mai ales că, și de această dată, oferta de supraveghere a venit tot din partea companiei Datakalab, ale căror servicii au fost acceptate de această dată de către administrația franceză.

În plus, ong-ul critică faptul că guvernul s-a folosit de un decret, în loc să ducă în fața parlamentului o chestiune atât de importantă și sensibilă.

Datakalab susține, însă, că nu e vorba de recunoaștere facilă, ci doar de controlul purtării măștilor și că „Imaginile nu mai există după câteva zeci de milisecunde”, compania insistând că face totul potrivit legislației GDPR.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: