marți

16 iulie, 2024

7 iulie, 2011

Managerul de investiţii şi unicul administrator al Fondului Proprietatea, firma Franklin Templeton Investment Management Limited, susţine că listarea secundară a fondului la Bursa din Varşovia este recomandată în interesul pe termen lung al acţionarilor.

Administratorul FP recomandă ca listarea la Varşovia să se facă în primul trimestru din 2012, managerul urmând să iniţieze procesul de selecţie pentru banca de investiţii care va intermedia listarea secundară.

”Aprobarea Comitetului Reprezentanţilor şi a acţionarilor vor fi necesare în perioada următoare atât pentru selectarea băncii de investiţii, cât şi pentru listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia. Între timp, managerul de Fond va continua eforturile pentru creşterea vizibilităţii şi a interesului investitorilor locali şi internaţionali, privaţi şi instituţionali, pentru oportunităţile pe termen lung oferite de portofoliul Fondului în cadrul unor road show-uri şi a altor evenimente destinate investitorilor”, susţine Franklin Templeton, într-un comunicat de presă emis miercuri.


Anunţul survine în urma unui studiu care a durat şase luni şi după consultări cu opt importante bănci de investiţii globale.

Ce motive invocă Franklin Tempelton pentru listarea FP la Varşovia:

– Fondul va beneficia de o vizibilitate sporită în rândul investitorilor instituţionali internaţionali, inclusiv ai celor specializaţi în fonduri de investiţii cu perspectivă pe termen lung (ca fondurile de pensii)

– Cu o capitalizare de piaţă de 2,5 miliarde de dolari, Fondul Proprietatea ar fi printre primele 15 companii ca mărime dintre cele 417 companii listate pe piaţa principală a WSE. Astfel Fondul va avea o vizibilitate mai mare decât pe Bursa din Londra („LSE”), unde există peste 2.000 de companii cu valoare de piaţă similară sau mai mare decât cea a FP.

– Va încuraja accesul facil la acţiunile FP unei zone mai largi de investitori care nu investesc în prezent în România, ceea ce poate genera în schimb cerere suplimentară pentru acţiunile Fondului.


– FP va fi inclus în mai multe rapoarte de analiză ale brokerilor internaţionali.

În plus, Franklin Templeton subliniază că listarea secundară ar trebui să fie combinată cu o ofertă de până la 10% din acţiunile existente ale Fondului.

”După analizarea mai multor pieţe internaţionale, ne-am concentrat pe o listă scurtă de trei burse şi anume: Londra, Varşovia şi Viena. În urma unor analize amănunţite, a discuţiilor cu băncile de investiţii şi a poziţiilor exprimate de investitorii instituţionali, managerul de fond consideră că listarea la Bursa din Varşovia (WSE) este în interesul pe termen lung al acţionarilor Fondului din următoarele motive: WSE a devenit un important nod european pentru unele dintre cele mai mari companii din regiune, cu un număr record de companii internaţionale listate în 2010 şi o valoare totală a ofertelor publice iniţiale de 99 de miliarde de dolari. Creşterea volumelor şi a ofertelor publice iniţiale vizibile sunt aşteptate să continue în 2011”, se mai arată în comunicat.

De ce Varşovia şi nu Londra?

– Ţinând cont de dimensiunea Fondului Proprietatea, includerea într-un index este probabilă prin listarea secundară la Varşovia, arată managerul.

– La Londra, Fondul nu este eligibil pentru a fi inclus în indicii FTSE decât dacă se re-înregistrează în Regatul Unit, ceea ce ar presupune multe provocări. O listare la Bursa din Londra ar viza o bază de investitori internaţionali similară cu cea din Varşovia, însă nu ar beneficia de puternica cerere din partea investitorilor locali din Polonia.

– Activele gestionate de fondurile de pensii din Polonia au depăşit 80 de miliarde de dolari, iar alocările pentru investiţii în acţiuni vor continua să crească, respectând restricţiile interne de investiţii.

– Costurile de admitere la tranzacţionare şi comisioanele anuale sunt mai mici la Varşovia decât la Londra. Comisionul de admitere este între 15.000 de lei şi 107.000 de lei la Varşovia, faţă de Londra unde poate ajunge până la 1.400.000 de lei. Comisioanele anuale se încadrează între 9.500 de lei şi 74.000 de lei la WSE, în timp ce la LSE comisioanele anuale încep la 16.500 de lei şi ajung până la 188.000 de lei.

”Fondul poate profita în mod evident de dezvoltarea dinamică a Bursei din Varşovia, jucând un rol mai proeminent decât pe alte pieţe mai mari şi cu mai multă vechime. Întrucât obiectivul de investiţii al Fondului este axat pe investiţii în acţiuni româneşti, Fondul ar avea o relevanţă mai mare pentru investitorii interesaţi de această regiune. Astfel de investitori sunt acum concentraţi pe Varşovia, centrul financiar al Europei Centrale şi de Est. Gradul de sofisticare şi maturitatea pieţei din Varşovia au cunoscut o evoluţie impresionantă în ultimii ani, pe măsură ce investitorii instituţionali internaţionali şi brokerii specializaţi au profitat de oportunităţile oferite de piaţa din Polonia în calitate de lider regional. Guvernanţa corporativă şi standardele de raportare impuse de WSE sunt la cel mai înalt nivel aplicând cele mai bune practici internaţionale”, conchide Franklin Templeton.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: