18 februarie, 2013

Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea, dezaprobă numirea social-democratului Aurel Bucur în funcția de director general al Societăţii Naţionale a Sării „Salrom”, considerând că desemnarea s-a făcut prin imixtiunea Ministerului Economiei în Consiliul de Administrație al companiei de stat, cu încălcarea gravă a ordonanței de urgență privind guvernanța coropratistă a întreprinderilor de stat.

”Recenta desemnare a unui nou Director General al Societăţii Naţionale a Sării („Salrom”) încalcă grav prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 (“OUG 109/2011”) privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat. Noul Director General a fost desemnat de Consiliul de Administraţie fără a fi respectate criteriile şi procedurile transparente cerute de OUG 109/2011 pentru procesul de selecţie. În schimb, desemnarea a rezultat strict din imixtiunea Ministerului Economiei în independenţa Consiliului Salrom, ca urmare a emiterii unui ordin ministerial referitor la desemnarea unui membru al unui partid politic”, se arată într-un comunicat transmis duminică de Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala Bucureşti.

În context, administratorul Fondului Proprietatea cere Guvernului să abordeze problemele legate de încălcarea reglementărilor guvernanței coroprative și să respecte legea în vigoare.


”Administratorul Fondului dezaprobă din nou cu tărie lipsa de transparenţă în procesul de selecţie şi criteriile opace prin care s-a luat decizia finală în numirea noilor manageri profesioniști și a consiliilor independente din companiile de stat. Cerem insistent Guvernului să abordeze aceste probleme cu promptitudine și să respecte în viitor legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Franklin Templeton se declară foarte preocupat de faptul că, la un an după adoptarea OUG 109/2011, ”autorităţile publice continuă să îi încalce dispozițiile sau să întârzie punerea corectă în aplicare a standardelor de guvernanţă corporativă în întreprinderile de stat, la care şi Fondul Proprietatea este acționar”.

”Credem că aceste încălcări au un impact nefast asupra valorii companiilor de stat şi transmit un semnal negativ puternic cu privire la integritatea procesului de numire a consiliilor independente şi a managementului profesionist”, susține sursa citată.

Pe 12 februarie 2013, Consiliul de Administraţie al Salrom l-a desemnat pe dl. Aurel Bucur în funcţia de Director General al companiei.


Franklin Templeton consideră că această decizie reprezintă o încălcare directă a prevederilor OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă, din următoarele motive:

  • Consiliul de Administraţie a desemnat un nou Director General în urma ordinului Ministerului Economiei nr. 282 din 21 decembrie 2012, prin care reprezentanţii Ministerului în Adunarea Generală a Acţionarilor au fost împuterniciţi să mandateze Consiliul de Administraţie al Salrom să îl revoce pe fostul Director General şi să îl desemneze pe dl. Aurel Bucur. Cu toate acestea, responsabilitatea desemnării unui Director General revine numai Consiliului de Administraţie. Din această cauză, considerăm că intervenţia Ministerului în procesul de selecţie afectează independenţa Consiliului în privinţa desemnării managerilor profesionişti, fapt care nu ar trebui să fie permis.
  • Desemnarea dl. Aurel Bucur a avut loc fără realizarea unui proces de selecţie efectuat de o companie independentă de recrutare, după cum este stipulat în legislaţie. În opinia noastră, experienţa şi referinţele dlui. Bucur nu îndeplinesc cerinţele poziţiei de Director General. Conform CV-ului dlui. Bucur, acesta nu a avut niciun fel de responsabilităţi similare în posturile ocupate anterior.
  • Este important de precizat că dl. Aurel Bucur este membru al unui partid politic, pe care îl reprezintă în cadrul Primăriei Târgul-Ocna, în funcţia de consilier municipal.

Protestul Franklin Templeton se adaugă unui lung șir de astfel de luări de poziție ale companiei privind încălcarea legislației guvernanței corporative la întreprinderile de stat românești: FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord, CN Aeroporturi Bucureşti SA, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: