vineri

3 mai, 2024

29 decembrie, 2022

François Hollande, președinte al Franței la momentul anexării Crimeei de către Rusia, declară că acordul de la Minsk încheiat în 2015 a oprit pentru moment ostilitățile rusești, dar Occidentul nu a profitat de acel moment.

François Hollande a acordat un interviu publicației ucrainene Kyiv Independent în care a vorbit despre momentul 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a susținut separatiștii din Donbas, și despre eșecul Occidentului de a preveni războiul din Europa început în 2022.

Fostul președinte al Franței susține că Occidentul nu a reușit să pedepsească Rusia pentru campania sa militară brutală din 2014, ceea ce a încurajata Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

François Hollande: Din cauza pozițiilor Germaniei și SUA, Putin a crezut că timpul a lucrat în favoarea lui


În interviul acordat publicației ucrainene, François Hollande s-a arătat nemulțumit de pozițiile administrațiilor americane, spunând că fostul președinte Barack Obama „nu a acordat prioritate problemei ucrainene”, că președinția lui Donald Trump „a slăbit legăturile dintre europeni și Statele Unite ale Americii”, iar plecarea catastrofală a actualului președinte Joe Biden din Afganistan a fost văzută de Vladimir Putin „ca un semn de slăbiciune în tabăra vestică”.

François Hollande atribuie o vină și cancelarului Merkel, spunând că el a dorit sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei, ca răspuns la anexarea Crimeei, dar UE, influențată de Germania, a amânat nepermis de mult decizii drastice.

Fostul președinte Hollande s-a referit în special la „ambiguitatea Germaniei, care nu a vrut să pună sub semnul întrebării gazoductul Nord Stream 2, deși noi anulasem vânzarea navelor de asalt Mistral către Rusia”.

În aceste condiții, spune François Hollande, ”Putin a crezut că timpul a lucrat în favoarea lui și că poate trece pragul liniștit invadând în continuare Ucraina. De aici și agresiunea pe care a comis-o.”

Unde a greșit Vladimir Putin


Fostul președinte francez afirmă pentru Kyiv Independent că Vladimir Putin a estimat greșit două lucruri: determinarea armatei ucrainene și unitatea UE.

”Din 2014, Ucraina și-a consolidat postura militară. Într-adevăr, armata ucraineană a fost complet diferită în 2022 față de cea din 2014. A fost mai bine pregătită și mult mai bine echipată. Este meritul acordurilor de la Minsk că a oferit armatei ucrainene această oportunitate de a se pregăti.

În plus, Europa nu s-a mai divizat și a sprijinit imediat Ucraina, iar Statele Unite au oferit un ajutor considerabil. Astfel, timpul pe care Putin l-a considerat un atu pentru el s-a dovedit a fi, de fapt, o oportunitate pentru ucraineni.

Cel mai bun exemplu în acest sens se vede clar pe câmpul de luptă. Armata lui este mult mai puțin impresionantă decât își imaginase, iar rezistența ucraineană mult mai răsunătoare decât estimase el”, afirmă François Hollande.

Cum vede fostul președinte francez finalul războiului: ”O singură cale de ieșire: Rusia să observe eșecul întreprinderii sale criminale”

François Hollande a susținut că acordurile de la Minsk ar putea fi „reînviate pentru a stabili un cadru legal deja acceptat de toate părțile”.

Întrebat despre avertismentul actualului președinte francez Emmanuel Macron că Occidentul nu ar trebui să încerce să-l umilească pe Vladimir Putin, François Hollande a spus: „Pentru ca un dialog să fie fructuos, el trebuie să se bazeze pe un echilibru de forțe. Spun asta din experiență.

Dialogul de dragul dialogului nu are sens și poate avea chiar consecințe negative, sugerând că responsabilitățile sunt împărțite și oferind un cadru convenabil de comunicare pentru Putin. Prin urmare, dialogul acum nu poate servi decât la translatarea unei situații militare într-un cadru politic. Va exista o cale de ieșire din conflict doar atunci când, pe teren, Rusia va fi observat eșecul întreprinderii sale criminale”.

”Problema Crimeei va trebui, la un moment dat, să fie inclusă în negocieri”

Întrebat cum crede că se va încheia conflictul, François Hollande răspunde: ”Negocierile sunt întotdeauna ultimul pas pentru încheierea unui conflict. Ele nu ar trebui să aibă ca rezultat o simplă încetare a focului, ci să ofere o soluție durabilă și garantată pentru Ucraina. Acesta este motivul pentru care acordurile de la Minsk pot fi reînviate pentru a stabili un cadru legal deja acceptat de toate părțile.

Un factor important joacă și rolul unificator al lui Volodimir Zelenski. Capacitatea sa de a apela la întreaga lume și de a mobiliza națiunea ucraineană va fi esențială pentru rezultatul războiului și respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, fără a uita problema Crimeei care, la un moment sau altul, va trebui să fie inclusă în negocieri”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: