marți

16 iulie, 2024

28 octombrie, 2021

Din cauza  creșterii prețurilor la grâu și la energie, prețul faimoasei baghete franțuzești ar putea să se aproprie de 1 euro.

Propusă drept patrimoniu UNESCO, bagheta este considerată de mulţi drept un barometru pentru situaţia economică a Franţei, unde consumul se ridică anual la 10 miliarde de bucăți.

Multe brutării din Franţa au început să pună afişe în care îşi avertizează clienţii că preţul baghetei ar putea creşte cu 3 până la 5 eurocenţi, de la o medie de aproximativ 89 de eurocenţi în prezent.


„Chiar dacă nu pare, este o creştere uriaşă. Preţul unei baghete a crescut cu 23 de eurocenţi în ultimii 20 de ani”, a spus Dominique Anract, preşedintele confederaţiei brutăriilor şi magazinelor de patiserie din Franţa, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Criza din industria pâinii are legătură cu o creştere mondială cu 30% a preţului grâului începând din luna septembrie, unul din ingredientele de bază ale baghetei. Un alt factor este creşterea preţurilor la energie, care face mai scumpă funcţionarea cuptoarelor, spun Dominique Anract şi alţi experţi, în condiţiile în care firmele şi consumatorii din întreaga lume încep să resimtă efectele preţurilor mai mari.

Cei 67 de milioane de locuitori ai Franţei sunt mari consumatori de baghete. Potrivit „Observatoire du Pain”, o venerabilă instituţie care urmăreşte cu atenţie evoluţia baghetei de 65 de centimetri, francezii consumă 320 de baghete în fiecare secundă, adică, în medie, o jumătate de baghetă pe persoană în fiecare zi şi 10 miliarde de baghete în fiecare an.

Bagheta a fost inventată în 1829 de un brutar născut la Viena, August Zang. Acesta a pus la punct un cuptor cu aburi care permitea producţia unei pâini cu o crustă tare, dar cu un interior pufos.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: