luni

12 august, 2024

5 iunie, 2024

Fostul șef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, este informator al serviciilor de informații militare rusești (GRU), arată într-o investigație The Insider.

The Insider este o publicație independentă axată pe jurnalism de investigație, știri și analiză.Acoperă evenimente importante din Rusia și din lume.

Infromații transmise regulat GRU

Publicația a obținut acces la corespondența de pe Telegram a lui Gorgan cu ofițerul recrutor din cadrul GRU, colonelul Alexei Makarov. Conform The Insider, Gorgan raporta regulat „curatorului” său din GRU despre situația transporturilor militare către Ucraina, inclusiv cele venite din România și a transmis inclusiv date despre vizitele la Chișinău ale reprezentanților ministerului ucrainean al Apărării, aflați în căutare de armament.


„Trebuie să închidem repede granița cu România! E o gaură mare acolo! O mulțime de transporturi de marfă vin de acolo în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții”, i-a transmis Igor Gorgan colonelului GRU Makarov într-un astfel de mesaj.

Igor Gorgan a fost șeful armatei Republicii Moldova până în septembrie 2021, când a fost destituit din funcție de președinta Maia Sandu. Ulterior, după ce guvernul de la Chișinău a expluzat în iulie 2023 mai mulți spioni ruși care acționau sub acoperire diplomatică, Gorgan și-a găsit un loc de muncă la biroul UNCHR de la Chișinău.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune!”

Generalul Gorgan a început să comunice mai des cu colonelul GRU Alexei Makarov începând cu aprilie 2022, practic la două luni după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. „Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune! Trebuie să mergem la pescuit, ca să discutăm tot! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem treaba asta”, îi spunea fostul șef al Statului Major al armatei Chișinăului lui Makarov, într-un astfel de mesaj obținut de Insider.

Serviciile secrete de informații militare ale Moscovei s-au arătat în special interesate de ce fel de arme achiziționează Kievul de la guvernele țărilor vecine, inclusiv Republica Moldova și România.


„Ukroboronexport-ul ucrainean (companie de armament a Kievului – n.r.) încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia, cu ajutorul «partenerilor») 6 avioane MiG-29, care se află la Mărculești. Insistă foarte tare. Avioanele lor sunt consemnate la sol. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite”.

Într-un alt mesaj transmis colonelului GRU Makarov, Igor Gorgan a oferit detalii despre traseele trenurilor cu combustibil care plecau de pe teritoriul Moldovei spre Ucraina. „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei și anume din satul Etulia, cu destinația Reni, Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse”. „Mulțumesc”, i-ar fi răspuns colonelul Makarov, după primirea acestei informații.

Lucrează acum la biroul de la Chișinău al agenției ONU pentru refugiați

Ulterior, Gorgan i-a fi tranmis lui Makarov că „ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de trei săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Deși lucrează acum la biroul de la Chișinău al agenției ONU pentru refugiați, generalul Igor Gorgan rămâne un informator important al serviciilor militare de informații ale Moscovei – GRU – și continuă să se folosească de vechile sale legături și contacte din cadrul ministerului moldovean al Apărării, se mai arată în investigația The Insider.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: