21 noiembrie, 2020

Fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune și este cercetat de DNA pentru infracţiuni asimilate corupţiei şi spălare de bani, după ce a fost audiat de procurori peste 12 ore.

Cauțiunea stabilită pentru Daniel Tudorache este de 1 milion de euro.

Sâmbătă dimineaţa, la ieşirea de la audieri, apărătorul fostului edil a precizat că este vorba despre două dosare – unul care vizează achiziţiile de tablete, care, din punctul său de vedere, „au fost complet legale”, iar în celălalt „sunt aşa-zise fapte foarte vechi, de undeva din anii 2006 – 2007”, potrivit Agerpres.

Dosarul tabletelor


Procurorii DNA au făcut 38 de percheziții, joi, în două dosare de corupție distincte, la două instituții subordonate unor primării de sector și la domiciliile unor persoane din București și Ilfov.

(Citiți și: „Percheziții DNA la 38 de adrese – foștii primari Daniel Tudorache și Marean Vanghelie, între cei vizați”)

Unul dintre dosare vizează achiziția de tablete pentru elevi făcută anul acesta de Daniel Tudorache, fost primar la Sectorul 1. Un al doilea l-ar viza pe fostul primar al Sectorului 5 Marean Vanghelie.

Daniel Tudorache a declarat pe facebook că perchezițiile ar face parte dintr-o campanie a actualului primar Clotilde Armand care i-ar viza pe toți cei din primărie care nu i -ar împărtăși opiniile.

„Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea și anume ACHIZIȚIA DE TABLETE pentru elevii din Sectorul 1” (…) „Am pus la dispozitia organelor de ancheta tot ce mi s-a solicitat, insa nu s-a identificat nimic suspect. Nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia si onoarea” , a spus Daniel Tudorache.

Comunicatul DNA


„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.

De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

  •  depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
  • achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
  • achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
  • achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,
    asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,
    toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni.

La data de 21 noiembrie 2020, inculpatului Tudorache Daniel și celorlalți doi inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În ceea ce privește cel de-al doilea dosar în care au fost efectuate în cursul zilei de 19 noiembrie 2020 o serie de percheziții domiciliare, informații vor fi date publicității când situația judiciară o va permite.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: