sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 martie, 2022

Parchetul ceh l-a inculpat pe fostul premier Andrej Babis într-un dosar de fraudare a fondurilor europene prin proprietatea sa agricolă, anunță News.ro, care citează AFP.

Poliţia cehă a cerut parchetului din iunie 2021 inculparea premierului Andrej Babis în legătură cu un dosar de presupusă fraudă cu subvenţii europene.

Poliţia cehă îl acuză pe Andrej Babis de faptul că, în 2007, pe când era al cincilea cel mai bogat om din ţară şi un presupus candidat în alegerile din 2008, şi-a scos ferma, ”Cuib de barză” din holdingul Agrofert, cu activităţi în industria alimentară, chimie şi presă, pentru a obţine o subvenţie europeană în valoare de două milioane de euro, acordată IMM-urilor.


Miliardarul, în vârstă de 67 de ani, liderul mişcării populiste ANO (centru), neagă orice faptă ilegală şi apreciază că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt motivate politic.

”Procurorul Republicii (…) a inculpat două persoane în dosarul numit de presă «afacerea Cuib de barză»”, a anunţat luni, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Parchetului din Praga, Ales Cimbala.

Unul dintre suspecţi a ”comis infracţiunea de fraudare a subvenţiilor şi de aducere atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene”, iar celălalt i-a fost complice.

Omul de afaceri a plecat de la putere în 2021, în urma alegerilor legislatve, în care a obţinut o victorie o coaliţie de cinci partide de centru-dreapta, condusă de actualul premier, Petr Fiala.


Andrej Babis a fost ales deputat, însă Parlamentul -a ridicat imunitatea la începutul lui martie, în vederea unei inculpări.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Poliţia cehă a vrut să-l inculpe în 2019, însă un procuror a considerat acuzaţiile nefondate şi l-a disculpat, atunci, pe Babis.

Procurorul general a găsit nereguli în această decizie şi a redeschis această anchetă, în 2019, atât împotriva miliardarului, cât şi împotriva asistentei sale, Jana Mayerova.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: