vineri

19 aprilie, 2024

8 aprilie, 2013

Fostul prim-ministru al Marii Britanii Margaret Thatcher a murit, luni, la vârsta de 87 de ani, în urma unui atac cerebral, potrivit presei internaționale.

”Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher anunţă că mama lor, baroneasa Thatcher, a încetat din viaţă, liniştit, în urma atacului cerebral suferit în cursul acestei dimineţi”, a anunţat Lordul Bell, purtătorul de cuvânt al familiei Thatcher.

”Doamna de Fier” este singura femeie care a ocupat până acum funcţia de prim-ministru al Marii Britanii. Ea a avut 3 mandate în fruntea Guvernului de la Londra, în perioada 1979-1990, ocupând cel mai mult timp fotoliul din Downning Street 10 în ultimii 200 de ani.


De asemenea, Margaret Thatcher a condus Partidului Conservator (1975-1990).

Născută în 13 octombrie 1925, în Grantham Lincolnshire, Margaret Thatcher a studiat chimia la Colegiul Somerville al Universităţii din Oxford, de unde și-a luat licenţa şi masteratul. A studiat apoi și Dreptul.

În facultate, avea deja o activitate politică intensă, ca preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Conservatori.

Ea a lucrat în industria chimică în perioada 1947-1951, iar din 1954, ca jurist în legislaţia impozitelor.


În 1959 intră în Parlamentul de la Londra, după două alegeri pierdute.

În octombrie 1961, Margaret Thatcher își începe cariera guvernamentală, ca secretar la Ministerul pensiilor şi asigurărilor sociale, în guvernul conservator Macmillan.

În iunie 1970, porimește pentru prima dată un portofoliu – Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei, în guvernul Heath. În această funcţie, Thatcher a impulsionat dezvoltarea învăţământului general.

După alegerile parlamentare din februarie 1974, Margaret Thatcher rămâne membru al Guvernului, dar 1975 conservatorii trec în Opoziție, iar cea care avea să devină ”Doamna de Fier” ajunge președinta Partidului Conservator.

În martie 1979, guvernul laburist al lui Callaghan cade, în urma grevelor zguduitoare ale muncitorilor britanici, iar în mai 1979 conservatorii obţin majoritatea absolută în Camera Comunelor, prin alegeri anticipate.

Margaret Thatcher a devenit atunci prima femeie prim-ministru al Regatului Unit, urmând să rămână ”in office” 12 ani ani.

Reacții reținute la moartea lui Margaret Thatcher:

  • Palatul Buckingham: ”Regina este îndurerată de moartea baronesei Thatcher. Majestatea Sa va trimite familiei sale un mesaj de solidaritate privat”.
  • Premierul conservator David Cameron: ”Am pierdut un mare lider, un mare premier”. El și-a scurtat turneul în Spania și Franța.

Principalele momente ale prim-ministeriatului Margaret Thatcher:

  • 1982 – războiul cu Argentina privind insulele Falkland, încheiat la 15 iunie 1982 prin capitularea trupelor argentiniene.
  • Octombrie 1984 – Armata Republicană Irlandeză (IRA) organizează un atentat terorist asupra premierului, însă Margaret Thatcher scapă nevătămată.
  • 1984 – Cabinetul Thatcher se confruntă cu greva minerilor, marcată de ciocniri violente cu forțele de ordine. Minerii erau nemulțumiți de decizia Guvernului de a lichida 20.000 de locuri de muncă în mine, din totalul de circa 180.000.
  • 1986 – sprijină SUA în atacul asupra Libiei. Se opune sancţiunilor împotriva Africii de Sud, în privința politicii de segregare rasială (Apartheid).
  • Martie 1987 – întreprinde o vizită oficială la Moscova. Ea se opune reformelor în Blocul Estic și reunificării Germaniei.
  • Noiembrie 1990 – conservatorii pierd alegerile municipale, iar Margarat Thacher coboară în sondaje sub scorul general al Partidului Conservator. Pe 22 noiembrie ”Doamna de Fier” își anunță retragerea din prima scenă a politicii britanice.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: