sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 februarie, 2021

Fostul negociator pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a anunţat marţi că înfiinţează facțiunea politică ”Patriot şi european”, ceea ce pare să valideze zvonurile că analizează o posibilă candidatură în alegerile prezidenţiale franceze de anul viitor.

”Sunt dispus să lucrez cu toţi cei care doresc, sub numele de ”Patriot şi european”, pentru a nu lăsa această temă altora”, a afirmat Barnier parlamentarilor de centru-dreapta, într-o şedinţă cu uşile închise”, potrivit unui participant citat de Reuters.

Facţiunea a fost prezentată ca ”un grup de lucru” în cadrul partidului de centru dreapta Les Republicains, a spus participantul.


Biroul lui Barnier nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Cu mai mult de un an înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2022, niciunul dintre fostele partide importante de centru stânga şi de centru dreapta care au fost aduse la tăcere de victoria centristului Emmanuel Macron în 2017, nu şi-au ales un candidat.

Fiecare tabără abundă de zvonuri, iar surse de dreapta îi menţionează pe Barnier, pe foştii miniştri Xavier Bertrand şi Valerie Pecresse, precum şi pe senatorul Bruno Retailleau ca posibili candidaţi pentru principalul partid de centru dreapta, Les Republicains.

O posibilă candidatură a lui Barnier, fost ministru de Extrne francez în vârstă de 70 de ani, este urmărită atent de tabăra lui Emmanuel Macron, pentru că ar viza electoratul pro-european, de centru dreapta, care este ţintit şi de actualul preşedinte. ”Este un moment Biden. Părul sur ar putea deveni o modă”, a declarat un ministru  întrebat despre șansele lui Barnier.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Un diplomat din Bruxelles a declarat că acesta ”îşi evaluează activ şansele” în alegerile prezidenţiale, în care sondajele de opinie actuale îi plasează pe Macron şi pe lidera de extremă dreapta Marine Le Pen cu şanse să ajungă în turul al doilea al scrutinului.

De partea stângă a eșicherului politic, surse din guvernul lui Macron afirmă că primarul Parisului, Anne Hidalgo, analizează la rândul ei o candidatură prezidenţială. Socialista în vârstă de 61 de ani, născută în Spania, nu mai exclude, în interviuri, că va candida la preşedinţie. “Hidalgo va candida. Echipa ei se pregăteşte de luptă”, a spus un oficial.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: