Fostul ministru al Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, dator la stat cu peste 73.000 de lei, a declarat că o să plătească în funcție de cum poate, eventual apelând la un împrumut pentru a-și achita penalitățile.
ANAF a publicat recent lista cu persoane fizice care figurează cu restanțe la Fisc mai mari de 1.500 de lei, listă ce conține 187.230 de contribuabili, cu datorii totale de 3,4 miliarde de lei.
Printre cei aflați pe așa-numita „Listă a rușinii” figurează și Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor în Cabinetele Victor Ponta.
Întrebat într-o conferință despre aceste datorii, el a răspuns: „O să plătesc în funcție de ce pot să plătesc. O să văd dacă pot găsi un împrumut, eventual, să achit partea de penalități, ca să nu crească în continuare. Dacă aveam suma plăteam. Vă dați seama că nu stăteam să plătesc penalități aiurea” – a declarat ministrul în mandatul căruia firmele mici erau executate și închise pentru solduri de casă de 2-3 euro.
Eugen Teodorovici a explicat că restanțele s-au acumulat și pentru că ar fi acceptat întârzieri ale celor care aveau să îi plătească chirie pentru un imobil.
Misiunea de om de stat l-a împiedicat să-și plătească datoriile
„Poate de multe ori am uitat să mă ocup de finanțele mele, m-am ocupat de finanțele țării. Recunosc și asta. Treburile casei le-am lăsat pe umerii soției”, s-a mai scuzat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.
Fostul ministru nu a precizat, însă, legătura dintre mandatul său și noile Coduri ale fiscalității, care obligă pe orice contribuabil să-și plătească taxele.
El a criticat, în schimb, statul pentru că penalizează datoriile contribuabililor, însă nu plătește nimic atunci când nu înapoiază la timp obligațiile față de contribuabili, persoane juridice sau fizice, regulă care însă exista și când era el ministru:
„Statul nu poate să fie haiduc, nu poate să ia, să se folosească de banii contribuabililor, dar fără să plătească pentru lucrul acesta”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul în mandatul căruia statul și-a elaborat Codul Fiscal și Codul de Procedură fiscală.
Lista datornicilor
Potrivit listei publicate de ANAF, 187.230 de contribuabili persoane fizice au datorii la stat ce totalizează 3,4 miliarde lei.
Din totalul acestor datorii, ANAF poate recupera la această dată aproximativ 2,3 miliarde lei.
„Situația juridică a restului de creanțe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existența unor hotărâri judecătorești de suspendare a executării silite, etc) oprește ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită”, preciza instituția în momentul respectiv.
În fruntea listei se află Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, cu datorii de 232 de milioane de lei.
El este urmat de Florin Materiu, din Victoria, cu o datorie de 94.302.581 lei, și de Bogdan Mihai Ciortea, din Cluj Napoca, cu o datorie de 21.685.815 lei.