miercuri

24 aprilie, 2024

24 mai, 2023

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor, s-a predat marți, la o secție de poliție din regiunea Napoli, a anunțat presa din Peninsulă. Fostul demnitar ar fi contactat telefonic poliția, după care s-ar fi prezentat la secție.

Fugarul era dat în urmărire generală, după o condamnare definitivă la șase ani de închisoare pentru trafic de influenţă și spălare de bani, infracțiuni în urma cărora ar fi încasat necuvenit peste 1,5 milioane de euro.

Ca să acopere acest prejudiciu instanța a pus sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

(Citește și: „Fost primar al Slatinei condamnat în dosarul lui Darius Vâlcov, reținut la Milano„)


În ultimii ani am asistat la un exod al condamnaților din țara nostră care au plecat în Peninsulă și-au stabilit acolo reședința ori și-au deschis afaceri, motive pentru care unii judecători italieni au refuzat extradărea românilor condamnați.

„Dosarul tablourilor”

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015 de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru instigare la dare şi luare de mită.

El era acuzat în acest dosar că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane de lei.

Banii au fost pretinşi pentru ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina şi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi lucrări la izolarea termică a unor blocuri.


Cazul a fost numi Dosarul Tablourilor, după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

Fostul social-democrat nu era cunoscător de artă, dar a identificat în achiziţia operelor de artă o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor obţinuţi prin traficarea influenţei şi fapte de corupţie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: