vineri

19 iulie, 2024

28 ianuarie, 2023

Fostul șef al armatei cehe Petr Pavel, candidat pro-occidental care susține ajutorul pentru Ucraina, este câștigătorul alegerile prezidențiale din Republica Cehă, potrivit rezultatelor exit-poll-urilor, potrivit Reuters.

Petr Pavel, fost șef al Comitetului Militar al NATO, și-a adjudecat 58,3% din voturi. Prezența la vot a fost de peste 70%.

Pavel, un general pensionar în vârstă de 61 de ani, a candidat ca independent, dar are sprijinul guvernului de centru-dreapta care l-a înlăturat pe Babis de la putere la alegerile parlamentare din 2021.


Babis, 68 de ani, un magnat combativ, care a fost prim-ministru din 2017 până anul trecut, și-a făcut campanie mizând pe situația economică, promițând să facă mai multe pentru a atenua efectele creșterilor de prețuri.

Liderii europeni au salutat victoria lui Petr Pavel

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat „ataşamentul ferm la valorile noastre europene” al lui Petr Pavel.

„Experienţa dv în materie de securitate, de apărare şi de relaţii externe va fi preţioasă pentru a menţine şi a întări unitatea Europei în susţinerea Ucrainei”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Și președintele Klaus Iohannis i-a transmis sâmbătă felicitări noului președinte al Cehiei, pronunţându-se pentru întărirea relaţiilor dintre cele două state.


„Felicitări preşedintelui nou ales al Republici Cehe, Petr Pavel. Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a întări relaţiile bilaterale şi pentru a ne coordona îndeaproape în cadrul UE şi al NATO”, a scris Iohannis, sâmbătă, pe Twitter.

În primul tur al alegerilor, Andrej Babis a obținut 39,1% din voturi, Petr Pavel clasându-se pe locul doi, cu 31,4% din voturi.

În Cehia, președinții aleg prim-miniștri și șefi de bănci centrale, au un cuvânt de spus în politica externă, sunt puternici formatori de opinie și pot împinge guvernul să adopte politici.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: