luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 august, 2017

Un fost şef al agenţiei de statistică a Greciei (ELSTAT) a fost găsit vinovat marţi de încălcarea atribuţiilor de serviciu, deoarece a trimis la Eurostat date privind bugetul fără să fi informat consiliul de administraţie al instituţiei, scrie EuObserver.

Andreas Georgiou a condus ELSTAT în perioada 2010 – 2015 și acuzațiile procurorilor susțineau că ar fi „umflat” datele privind deficitul trimise la Eurostat. Astfel, deficitul declarat de el la Eurostat, pentru 2009, era de 15,4% din PIB, față de 13,6%, stabilit anterior.

Instanța nu l-a condamnat însă și pentru falsificarea datelor oficiale, confirmând astfel că cifrele sale erau corecte.


Statisticile trimise de Georgiou au fost folosite în discuțiile cu UE și FMI la începutul primului bailout acordat Greciei, iar criticii spun că Atena a fost obligată să aplice un program de austeritate foarte dur exact din cauza acestor date „umflate” de fostul șed ELSTAT.

 

Cazul este unul foarte controversat, întrucât datele trimise de el sunt considerate corecte, iar o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat marți, după sentință: „Avem încredere deplină în fiabilitatea şi precizia datelor ELSTAT în perioada 2010-2015 şi dincolo de aceasta”.

Anul trecut, executivul european a cerut guvernului de la Atena să combată „activ și public falsa impresie că datele au fost manipulate” în timpul mandatului lui Andreas Georgiou.


Georgiou a negat mereu acuzațiile că i-ar fi ajutat pe creditorii externi ai Atenei, inclusiv fostul său angajator FMI, prin exagerarea problemelor legate de datoria publică a Greciei.

Discrepanţele în modul în care a fost calculat deficitul bugetar înainte de 2010 – despre care unii parteneri din zona euro afirmă că a ascuns mărimea deficitului – a contribuit la declanşarea crizei financiare care ulterior a cuprins Grecia şi zona euro.

Condamnarea vine la câteva zile după ce judecătorii au acuzat guvernul elen că încearcă să exercite o presiune politică asupta magistraților în cazul Georgiou și alte câteva dosare aflate pe rol.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: