marți

16 aprilie, 2024

11 august, 2014

Forţele armate ucrainene au anunţat luni că sunt pregătite pentru „faza finală” a recuceririi oraşului Doneţk din mâinile separatiştilor pro-ruşi, după ce a obţinut o serie de victorii care au dus la izolarea oraşului şi separarea lui de Lugansk.

Lupte puternice s-au dus pe parcurul întregului week end, însă nu a fost comunicat până acum numărul victimelor.

O rachetă a lovit o închisoare de maximă siguranţă. O persoană a fost ucisă şi trei rănite, dintre cei încarceraţi acolo, în timp ce mai mult de 100 de deţinuţi au scăpat. O parte dintre ei s-a întors înapoi. Închisoarea era cunoscută drept un centru de detenţie pentru criminali periculoşi, cu un regim foarte dur.


Bombardamentele de luni au lovit şi centrala electrică.

Criză umanitară

Agenţiile ONU au spus că mai mult de 1300 de persoane şi-au peirdut viaţa în înfruntările care au avut loc în ultimele patru luni, iar oraşul Doneţk, cândva o metropolă ucraineană, se confruntă acum cu lipsa alimentelor, apei şi electricităţii. Din cei 900.000 de locuitori, o trime ar fi părăsit zona, în timp ce ceilalţi sunt arareori văzuţi pe stradă.

În aceste condiţii, Ucraina şi aliaţii săi occidentali suspectează că Rusia ar putea folosi situaţia pentru a invada ţara, sub motivul unei itnervenţii umanitare.

Kievul a spus sâmbătă că a reuşit să oprească, prin mijloace diplomatice, o incercare a rusiei de a trimite trupe sub deghizarea unei misiuni de menţinere a păcii care ar fi însoţit un convoi umanitar al Crucii Rosii.


Replica Moscovei a venit şi a catalogat drept „basme” afirmaţiile autorităţilor ucrainene.

Crucea Roşie a dat imediat un comunicat în care a afirmat că nu are niciun convoi umanitar care se îndreaptă spre acea zonă a Ucrainei.

Avertismente pentru Rusia

SUA şi UE au avertizat, în zilele anterioare, Moscova şi au ameninţat cu noi sancţiuni dacă aceasta va decide o „intervenţie umanitară” în Ucraina.

Ameninţarea a fost transmisă de administraţia americană, în urmaunei discuţii telefonice pe care preşedintele Barack Obama a avut-o cu Angela Merkel şi David Cameron.

„Cei doi lideri au fost de acord ca orice intervenţie a Rusei în Ucraina – chiar şi sub unle pretinse motive umanitare, fără acceptarea formală, expresă şi autorizarea dată de guvernul de la Kiev –este inacceptabilă, încalcă dreptul internaţional şi va atrage consecinţele de rigoare”, se arată în declaraţia Washingtonului.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a arătat şi ea că orice intervenţie umanitară trebuie să aibă acceptul Kievului.

Iar David Cameron a adăugat că întreaga comunitate internaţională „trebuie să impună noi sancţiuni, mai dure Rusiei”, dacă trece la astfel de agresiuni.

Ambasadoarea Sua la ONU, Samantha Power afirmă că dacă trupele ruse trec graniţa gestul va fi considerat „o invazie a Ucrainei”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: