joi

13 iunie, 2024

17 mai, 2024

Forțele ruse au avansat 10 km în regiunea ucraineană Harkov în timp ce trei regiuni din Rusia și Crimeea anexată au fost atacate de ucraineni de peste 100 de drone, scrie The Telegraph.

„Astăzi, forțele noastre de apărare i-au stabilizat pe ruși acolo unde se află acum. Cel mai adânc punct al avansului lor este de 10 km”, a declarat vineri presei președintele Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat că inamicul nu a ajuns la „linia concretă de apărare”, iar faptul că cineva spune acest lucru este „un nonsens”. Potrivit acestuia, rușii au atins doar prima linie a apărării ucrainene.

Putin spune că Rusia nu urmărește să ocupe localitatea Harkov


Aflat încă în vizită în China, președintele Vladimir Putin a declarat vineri că capturarea orașului ucrainean Harkov nu face parte din planul actual al Rusiei și că forțele ruse care operează în apropiere creează o „zonă tampon” pentru propria securitate a Rusiei.

Vladimir Putin a declarat presei că toate operațiunile militare decurg conform planului.

Previziune: luptele se vor intensifica în Sumy

Luptele „se vor intensifica” în Sumy, pe măsură ce forțele ruse fac progrese suplimentare la Harkov Forțele ruse și-au extins aria de luptă activă cu aproape 70 de kilometri lansând ofensiva în regiunea Harkov, a declarat vineri șeful armatei ucrainene Oleksandr Sirsky.

El a spus că Rusia a lansat ofensiva pentru a forța Ucraina să arunce brigăzi de rezervă suplimentare în luptă.


Șeful armatei ucrainene a adăugat că se așteaptă ca luptele să se intensifice, deoarece trupele de la Kiev se pregătesc și ele să se apere în regiunea de nord Sumy.

Ucraina a lovit baza aeriană Belbek din Crimeea ocupată

O rahetă ucraineană cu rază lungă de acțiune lansată asupra bazei aeriene Belbek din Crimeea ocupată a distrus, scrie The Guardian, trei avioane de război rusești, o instalație de combustibil în apropierea pistei sale principale și un depozit de muniții.

Potrivit compania americane de sateliti Maxar, imagini din satelit realizate joi arată că două avioane de luptă MiG-31 și un avion de luptă Su-27 au fost distruse. O a patra aeronavă de luptă MiG-29 părea să fi fost avariată.

Ucraina nu și-a revendicat public responsabilitatea pentru lovirea bazei aeriene, a informat Reuters.

În noaptea de joi spre vineri, în regiunea Krasnodar, dronele ucrainene au mai atacat rafinăria de petrol Tuapse dar și portul Novorossiisk, din Caucazul de Nord.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea antiaeriană a doborât 51 de drone ucrainene deasupra Crimeei, alte 44 peste regiunea Krasnodar și șase peste regiunea Belgorod. A spus că avioanele de război și bărcile de patrulare rusești au distrus și șase drone marine în Marea Neagră.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: