miercuri

29 mai, 2024

15 mai, 2024

Președintele Volodimir Zelenski a anulat vizita planificată în Spania și Portugalia din cauza înrăutățirii situației de pe frontul de luptă din Ucraina, anunță CNN. Președintele Zelenski urma să facă această vizită zilele următoare, unul dintre obiective fiind de a semna un acord bilateral de securitate cu Spania, a informat ziarul El Pais în 13 mai.

Potrivit CNN, președintele ucrainean și-a schimbat planurile forțat fiind de „situația internă gravă din Ucraina în acest moment”.

Schimbare de poziție americană în privința modului în care ucrainenii folosesc armele occidentale

SUA au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina le-a folosit pentru a lovi ținte rusești în Crimeea ocupată. Restricțiile Washingtonului nu au permis ca atacuri să aibă loc și în interiorul teritoriului Rusiei.


Aflat marți în vizită la Kiev, secretarul de stat Anthony Blinken a semnalat o shimbare de filosofie, afirmând, potrivit The Guardian: ”SUA nu încurajează Ucraina să lovească cu armament american ținte din interiorul Rusiei, dar aceasta este o decizie a Kiev”, nu a altcuiva.

Rusia a recucerit Robotîne, în Zaporoje

Trupele Moscovei au lansat în 10 mai o nouă ofensivă în nord-estul regiunii Harkov, în operațiune fiind implicați 30.000 de militari. De asemenea, este așteptată o ofensivă în regiunea Sumi, potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei.

Armata rusă a anunțat miercuri recapturarea satului Robotyne, situat în regiunea Zaporojie, una din localitățile-cheie cucerite cu greu de armata ucraineană în timpul contraofensive din vara anului 2023.

Armata ucraineană considera această localitate ca fiind cea care deschide drumul spre Peninsula Crimeea, ocupată de ruși.


În aceste zile, trupele ucrainene se retrag în ”anumite zone” ale frontului de nord, la Lukianţi şi Vovceansk, din calea ofensivei ruse.

Armata ucraineană a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri că s-a regrupat pe frontul de nord ”în anumite zone din regiunea Harkov.

”În anumite zone, în apropiere de Lukainţi şi Vovceansk, în urma unor tiruri inamice şi unui asalt al infanteriei, unităţile noastre s-au grupat către poziţii mai favorabile, pentru a salva vieţile militarilor noştri şi a evita pierderi. Bătălia continuă”, a anunţat pe reţelele sociale Statul major ucrainean.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: