miercuri

24 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2016

declaratiiPrim-Vicepreședintele PNL Andreea Paul a depus marți la Parlament o interpelare adresată președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, în care solicită clarificări și corecții ale formularului 088 care trebuie depus de agenții economici în vederea înregistrării ca plătitor de TVA.

Deputatul Andreea Paul scrie șefului ANAF:

Aduc 5 critici pe care vă rog să le analizați atent și pentru care vă rog să-mi aduceți argumentele privind necesitatea acestor reglementări sau corecțiile pe care le aveți în vedere:

  • Procedura de evaluare a ANAF a chestionarului completat din 18 întrebări de către agenții economici este neclară, așa că liberul arbitru al fiscului se poate transforma ușor în abuz.
  • Stranie mi se pare, totodată, solicitarea fiscului ca firmele care depășesc plafonul de scutire a plății TVA de 220.000 lei și urmează să devină plătitoare de TVA conform legii să li se solicite dovada că au „intenția și capacitatea de a desfășura activități economice”. Însăși atingerea acestui plafon este o dovadă.
  • Nejustificată mi se pare solicitarea de către ANAF a dovezilor legate de studii ale asociaților și administratorilor firmei, dar și a altor venituri obținute în afara firmei.
  • Excesiv birocratică este și recompletarea și redepunerea dosarelor la fisc odată cu orice modificare apare în organizarea firmei, oricât de mică, fie că e vorba de modificarea sediului sau a acționarilor sau a administratorilor.
  • Inutilă și indiscretă pentru ANAF mi se pare și solicitarea dovezii contractelor încheiate cu angajații firmei, o sarcină care revine ANOFM și nicidecum ANAF.

În concluzie, ordinul ANAF complică viața firmelor corecte și deschide banda mai largă pentru evazioniști.

Companiile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA vor fi nevoite să depună un formular în care să fie detaliate informații despre acționari și administratori, date precum studiile lor, veniturile obținute în ultimul an indiferent care e sursa acestor venituri, dacă au fost la conducerea unor firme cu datorii la stat – reiese dintr-un ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), publicat miercuri, 6 ianuarie, în Monitorul Oficial.

(Citiți și: ” Formularul 088: Noi obligații pentru acționarii, asociații și administratorii companiilor: La înregistrarea în scopuri de TVA, companiile vor comunica Fisc-ului detalii privind veniturile și studiile acestora”)

Prevederile privind formularul 088, valabile și anul trecut, fac, de  această dată, obiectul detalierii cazurilor în care formularul se reface în cazul oricărei modificări ce ține de la înregistrarea în scopuri de TVA și până la cazul schimbării sediului social sau a structurii acționariatului.

Informații solicitate de ANAF se referă inclusiv la studiile administratorilor și a asociaților, dar și la istoricul lor ”antreprenorial” – spre exemplu dacă au deținut calități similare la companii care au intrat în insolvență sau care au datorii la stat.


Toate informațiile declarate trebuie însoțite de documente care să le ateste veridicitatea: diplome de studii, cazierul fiscal, adeverințe de venit, contracte de muncă etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: