5 martie, 2018

Aproape o treime din totalul angajaților europeni au participat în 2016 la cursuri, formale sau informale, pentru îmbunătățirea abilităților, competențelor și calificărilor profesionale, portivit datelor Eurostat publicate luni.

Cele mai mici procente de participare la astfel de cursuri sau seminarii s-au înregistrat în România și Grecia (câte 8%), țări care se clasează pe ultimele locuri și în clasamentul învățării pe tot parcursul vieții.


Cele mai mari participări au fost înregistrate în Olanda (61%), Suedia (59%) și Finlanda (58%).

Ratele de participare la traininguri legate de locul de muncă tind să crească odată cu nivelul de educației al angajaților, ceea ce este o explicație suplimentară, după lipsa banilor, în cazul românilor.

România are cel mai mic procent de persoane cu studii superioare din UE și, pe de altă, o pondere foarte ridicată a joburilor necalificate sau care nu necesită mai mult de 12 clase.


În cazul europenilor cu studii superioare, participarea la asemenea cursuri este de 46%, în timp ce în rândul persoanelor cu studii liceale – de 28%.

Pentru cei care nu au ajuns să finalizeze liceul, rata participării la cursuri pentru îmbunătățirea performanțelor la locul de muncă este de doar 16%.

În ceea ce privește categoriile de vârstă, cei mai interesați de traininguri și seminarii sunt tinerii între 25 și 34 de ani.

În aproape toate statele, femeile au rate de participare mai ridicate.

Motivele pentru neparticipare

  • cel mai comun motiv declarat este lipsa timpului, cu rate mai mari în Marea Britanie (98% din inetrvievați), Grecia (79%), Polonia și Slovenia (60%).
  • lipsa de interes – Letonia (32%), Austria (28%) și Spania (27%)
  • pentru că angajatorul nu asigură astfel de cursuri – Estonia (49%), Franța (41%) și Germania (25%)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: