sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 august, 2021

Coroana cehă și forintul ungar vor continua să se aprecieze în următorul an, ca urmare a deciziilor băncilor centrale din aceste state de a majora dobânzile pentru a ține sub control inflația în procesul de redresare economică, potrivit unui sondaj Reuters.

Analiștii se așteaptă la un avans de 1,6% a coroanei în raport cu euro, până la nivelul de 25,04 de coroane/euro. Banca Națională a Cehiei ar urma să majoreze dobânda cu 25 de puncte de bază, la 0,75% pe an, în ședința de săptămâna viitoare, după o majorare similară în iunie.

Forintul ar urma să câștige 1,35% în raport cu moneda unică europeană și să se plaseze la nivelul de 350 de forinți/euro peste 12 luni, potrivit sondajului Reuters. Analiștii se așteaptă la această evoluție ca urmare a promisiunilor băncii centrale de la Budapesta de a lua măsuri ferme în fiecare lună pentru a stăvili inflația ”cât de curând posibil”.


Banca centrală a Ungariei a majorat dobânzile de politică monetară cu 30 de puncte de bază atât în iunie cât și în iulie, până la nivelul de 1,2% pe an.

Piotr Poplawski de la ING Bank spune că se așteaptă ca majoritatea monedelor din Europa Centrală și de Est în lunile următoare. Zlotul polonezul are, în opinia sa, cele mai slabe performanțe, mesajele băncii centrale sugerând că și acolo va fi demarat cu ciclu de majorare a dobânzilor în ultimul trimestru al anului.

”Pe scurt, coroana ar trebui să aibă cea mai bună performanță, având în vedere poziția tradițională a băncii centrale, forintul ar trebui să fie la mijloc, iar zlotul pe ultimul loc”, a comentat analistul.

Economiile din Europa Centrală câștigă rapid teren, ca urmare a revenirii din criza generată de pandemie. Datele publicate luni arată că activitatea din zona de producție a consemnat o creștere puternică în iulie, în ciuda persistenței problemelor legate de lanțurile de aprovizionare.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: