În loc să abandoneze Kievul, Washingtonul ar trebui să-i dea instrumentele necesare pentru a câștiga războiul cu Rusia. O contraofensivă puternică ucraineană ar obliga Rusia să accepte un acord de pace care să garanteze granițele Ucrainei din 2021, se arată în analiza realizată de Foreign Affairs.
Statele Unite s-au lovit de un zid în Ucraina. Abordarea pas cu pas a președintelui Joe Biden nu a funcționat. În schimb, a dus la un lung și tragic război de uzură. Performanțele slabe ale Ucrainei din ultimul an amenință cu perspectiva sumbră a unei victorii rusești, care ar face ca Kievul să cadă sub stăpânirea imperială a Moscovei.
Fostul președinte Donald Trump a promis că va schimba abordarea SUA dacă va câștiga alegerile din noiembrie, insistând că ar putea pune capăt războiului „în 24 de ore”. Iar potențialul vicepreședinte al lui Trump, senatorul american J. D. Vance, a scris că Ucraina ar trebui să se limiteze la o „strategie defensivă” pentru „a-și păstra forța militară prețioasă, să oprească vărsarea de sânge și să își ofere timp pentru începerea negocierilor”. Soluția pe care atât Trump, cât și Vance par să o favorizeze este o înțelegere negociată pentru restabilirea păcii care să-i permită Washingtonului să-și concentreze atenția și resursele în altă parte.
Restabilirea granițelor Ucrainei din 2021
Războiul trebuie să se termine – și să se termine repede. Răspunsul este ca SUA să nu întrerupă întregul ajutor pentru Ucraina sau să grăbească un acord cu președintele rus Vladimir Putin.
Statele Unite pot încă ieși dintr-o situație aparent fără ieșire și, de asemenea, pot evita să acorde Rusiei o victorie. Pentru a opri cheltuielile nelimitate ale SUA și pentru a păstra independența și securitatea Ucrainei, Statele Unite și aliații săi trebuie să acorde Kievului o ultimă șansă serioasă de victorie, definită nu ca o întoarcere la granițele Ucrainei din 2013 (cum ar prefera Kievul), ci ca o ultimă șansă de victorie, restabilirea granițelor sale din 2021.
Pentru a face posibil acest deznodământ, Washingtonul și aliații săi trebuie să îmbunătățească substanțial și rapid poziția militară a Ucrainei printr-o infuzie mare de arme – și să nu impună nicio restricție privind folosirea lor. O victorie rapidă a Ucrainei îl va descuraja pe Putin să urmărească și alte ambiții imperiale.
Un contraofensivă puternică ucraineană ar crește șansele păcii
Cea mai bună șansă pentru a se ajunge din nou la pace în Ucraina este dacă trupele ucrainene pot lansa o ofensivă decisivă care să împingă trupele ruse dincolo de linia frontului dinainte de 2022. Indiferent de cine ajunge la Casa Albă, un boost pe termen scurt al ajutoarelor militare pentru Ucraina fără restricții de folosire ar oferi cea mai bună șansă pentru a se ajunge la o pace pe termen lung la frontiera Europei, potrivit Foreign Affairs.
Un război lung de uzură se va încheia cel mai probabil cu prăbușirea Ucrainei. Kievul nu are destui soldați ca să apere întreaga linie a frontului ani de zile de acum înainte. Mai mult, țara se zbate să supraviețuiască și în regiunile mai ferite de război. Trei sferturi din activitatea comercială din Ucraina suferă de pe urma lipsei forței de muncă din cauza emigrației și a mobilizării (și a pierderilor umane de pe front). Sectorul agricol a pierdut multe terenuri fertile: în cazul anumitor culturi, suprafața de teren arabil a scăzut cu în jur de o treime.
Pierderea porturilor, precum Mariupol, a provocat probleme grave pentru producătorii care vor să își exporte marfa. Un raport al Băncii Mondiale din februarie a arătat că va fi nevoie de o jumătate de trilion de dolari pentru a reconstrui toate zonele rezidențiale, infrastructura și industria Ucrainei. Un boost pe termen scurt al ajutoarelor militare pentru Ucraina fără restricții de folosire ar oferi cea mai bună șansă pentru a se ajunge la o pace pe termen lung la frontiera Europei.
Fără Ucraina, Rusia nu se poate opune expansiunii Chinei
Strategia lui Biden de până acum nu va preveni distrugerea Ucrainei și va bloca Statele Unite într-un război fără o cale spre victorie, potrivit Foreign Affairs. Este și o strategie nesustenabilă din punct de vedere politic din cauza multelor decenii în care SUA au purtat „războaie fără sfârșit” în Orientul Mijlociu și nu numai. În loc să prelungească războiul la nesfârșit, obiectivul Statelor Unite ar trebui să fie să îl încheie cât mai repede, ajutând Ucraina să înfrângă Rusia și, în același timp, să descurajeze Moscova de la urmărirea altor ambiții imperiale. Stabilizarea Europei în primul și în primul rând i-ar permite Washingtonului să își concentreze apoi eforturile în teatrul de operațiuni din Asia, acolo unde China reprezintă o amenințare tot mai mare, în loc să riște să ajungă în situația în care trebuie să se confrunte cu două puteri revizioniste în același timp. Fără Ucraina, Rusia este doar o putere asiatică, ce pierde teren rapid în fața Chinei. Kievul nu poate schimba imperativele strategice ale Moscovei cu victorii pe câmpul de luptă, dar poate rupe accesul Rusiei la teritoriile ucrainene. O aprovizionare rapidă și semnificativă cu arme din Occident i-ar oferi Ucrainei cea mai bună șansă de a împinge forțele rusești și de a crea spațiul și timpul de care are nevoie pentru a-și reconstrui țara, reface forțele și descuraja o viitoare ofensivă a Rusiei.
***