luni

22 aprilie, 2024

8 mai, 2013

Fondul Proprietatea denunță miercuri numirile de consilii de administrație la companiile de stat Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz, aprobate de Ministerul Economiei în ultima perioadă, ca fiind efectuate pe criterii politice, cu încălcarea standardelor de guvernanță corporativă.

Potrivit unui comunicat al FP, noile Consilii de Administraţie ale acestor companii, aprobate de Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, nu includ niciun candidat recomandat de Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar.

În schimb, noile CA-uri ale companiilor energetice continuă să includă cu preponderenţă angajaţi ai statului şi persoane apropiate spectrului politic, susține FP.


”Credem cu tărie că aceste schimbări pot pune în pericol succesul ofertelor publice iniţiale ale Nuclearelectrica şi Romgaz, programate pentru acest an şi pot afecta semnificativ interesul potenţialilor investitori pentru aceste plasamente. De asemenea, acestea vor afecta credibilitatea întregului program de numire de manageri profesionişti în companiile de stat”, reclamă Fondul Proprietatea,

În cazul Transgaz, FP a solicitat re-convocarea Adunării Generale a Acționarilor companiei energetice de stat, pentru numirea unui nou consiliu de administrație, după ceșla alegerea din 30 aprilie a board-ului de către AGA ”investitorii care au cumpărat acţiuni în timpul ofertei publice secundare nu au avut ocazia să îşi exprime votul”.

”În consecinţă, am solicitat deja Consiliului de Administratie al Transgaz reconvocarea unei Adunări Generale a Acţionarilor pentru desemnarea unui nou Consiliu de Administraţie pe baza votului cumulativ”, a menționat sursa citată.

Fondul cere ca noul CA al Transgaz să reflecte cea mai recentă structură a acţionariatului.


”Faptul că, la puţin timp după oferta publică secundară, niciun acţionar minoritar nu este reprezentat în Consiliul companiei demonstrează o nepăsare pentru standardele de guvernanţă corporativă şi pentru încrederea acordată companiei şi statului, în calitate de acţionar majoritar, de către noii investitori”, reclamă FP.

Fondul Proprietatea atrage atenția că ”această situaţie va transmite puternice semnale negative investitorilor locali şi străini înaintea ofertelor publice initiale anunţate pentru alte companii controlate de stat”.

De asemenea, FP consideră că că acest efect ”reprezintă o deviere foarte gravă de la procesul de reformare a companiilor de stat, care ar putea periclita întregul proces de privatizare”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: