duminică

21 aprilie, 2024

18 mai, 2015

gethumb.php_Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic al Fondul Proprietatea SA, cere recuperarea a 7,7 milioane de euro de la persoane din conducerea E.ON Distribuție România SA, E.ON Moldova Distribuție SA și E.ON Energie România SA. Reprezentanții acestor societăți au avizat în 2014 o serie de contracte de servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri pe care administratorul Fondului Proprietatea le consideră inutile.

Beneficiarul contractelor, care se ridică la o sumă estimată de Franklin Templeton la 34,4 milioane lei, este E.ON România SRL, companie acționar majoritar al E.ON Distribuție România SA, E.ON Moldova Distribuție SA și E.ON Energie România SA.

De menționat că situația pe care o reclamă Franklin Templeton a produs efecte nu doar în zona de interes a Fondului Proprietatea – respectarea principiilor guvernanței corporative. Ci, parte din cele 7,7 milioane de euro, afirmă surse bine informate din domeniul energiei, sunt incluse în costurile de producție, deci se regăsesc în factura de energie a fiecărui consumator român.

Poziția Franklin Templeton


Potrivit unui comunicat de presă emis luni, Franklin Templeton Investment a solicitat completarea ordinilor de zi ale AGA E.ON Distribuție România SA și E.ON Energie România SA, convocate pe 26 mai și, respectiv, 28 mai 2015. Franklin Templeton solicită ca acționarii să aprobe acționarea în justiție a membrilor CA și a directorilor E.ON Distribuție România SA (denumit anterior E.ON Gaz Distribuție SA), E.ON Moldova Distribuție SA și E.ON Energie România SA, pentru recuperarea daunelor cauzate acestor companii prin aprobarea, încheierea și derularea unor servicii cu E.ON România SRL, acționarul majoritar al celor 3 companii.

Fondul Proprietatea consideră că serviciile contractate de către companii cu acționarul majoritar E.ON România SRL nu sunt necesare, iar prețul plătit de către companii societăţii E.ON România SRL pentru serviciile de consultanță strategică este nejustificat.

Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanța strategică și de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane RON (echivalentul a 5,6 milioane GBP sau 7,7 milioane EUR).

Fondul consideră că încheierea acestor tranzacții între părți afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acționarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administraţiile și directori, care sunt numiți pentru a lua decizii strategice și de management și pentru a acționa în interesul și beneficiul tuturor acționarilor și nu în cel al acționarului majoritar.


Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanță strategică poate fi considerată un abuz de putere al acționarului majoritar, E.ON România SRL.

Fondul consideră că această situație reprezintă un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor de guvernanță corporativă și solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum și de a nu mai încheia contracte similare cu companiile în viitor.

Poziția ANRE legată de ”optimizările fiscale” intra-grup

Potrivit unui comunicat transmis cursdeguvernare.ro, ANRE expune principiul potrivit căruia instituția ”nu verifică modul de încheiere a contractelor și nici modalitatea de încheiere a acestora”, ci doar nivelul costurilor operatorilor.

Legat de practica contractelor intra-grup, reglementatorul în domeniul energiei afirmă:
”ANRE a constatat că, o mare parte din costurile operatorilor se datorează contractelor încheiate direct cu firme din cadrul aceluiași grup de companii (prin eludarea procedurilor de achiziții publice prin licitație, ca urmare a faptului că Legea achizițiilor publice permite, ca excepție, acest lucru) și, pentru evitarea unor astfel de situații, a emis Ordinul ANRE nr.73/2014 – Condiții generale asociate licențelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice, prin care a introdus obligativitatea, pentru operatorii de distribuție, ca toate contractele de servicii să se facă prin proceduri concurențiale.”

În răspunsul adresat cursdeguvernare.ro, strict în legătură cu situațiile reclamate de Franklin Templeton, ANRE afirmă:

”De altfel, E.ON a acționat ANRE în instanță și pe această speță, în momentul de față pe rolul instantelor aflându-se în derulare mai multe dosare (atât pe energie electrică cât și pe gaze naturale) legate de nerecunoașterea în tarife a unor costuri care nu au temei expres în metodologie (ANRE nu are prevăzute în cadrul costurilor recunoscute o categorie de costuri care să se refere explicit la costurile pentru serviciile de consultanță strategică).”

Potrivit metodologiei în vigoare, la calculul tarifelor se iau în calcul ”costurile justificate” asociate activității de distribuție.

Din acest răspuns reiese, teoretic, ideea că ANRE nu recunoaște drept ”costuri justificate” costurile pentru serviciile de consultanță strategică. Surse bine informate din piața energiei afirmă însă că ANRE a respins doar parțial solicitările E.ON.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: