sâmbătă

9 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iulie, 2023

Fondul Proprietatea a anunțat miercuri că a vândut și acțiunile supra-alocate acordate agentului de stabilizare a prețului pentru a acțiunile Hidroelectrica, indicând că a vândut integral participația de 19,94% din acțiunile producătorului de energie hidro.

Opțiunea de supra-alocare a fost exercitată de Citigroup, care, însă, împreună cu Erste Group nu a activat programul de stabilizare.

Operațiunea s-a efectuat prin exercitarea opțiunii de supra-alocare pentru 11,7 milioane de acțiuni de către Citigroup ca manager de stabilizare. Astfel, cele circa 3% din acțiunile pe care Fondul Proprietatea le avea la Hidroelectrica mergeau către agentul de stabilizare pentru posibilitatea unei intervenții în piață. Cum nu s-a exercitat nicio intervenție pentru stabilizarea prețului, FP a anunţat oficial că, începând de astăzi, nu mai are nicio deţinere la compania de stat.


Datorită faptului că nu a fost achiziționată nici o acțiune Hidroelctrica pentru stabilizarea prețului, banii au fost returnați integral Fondului Proprietatea.

Operațiunea de stabilizare ar fi urmat să fie demarată de agenții de stabilizare Citi și BCR în cazul în care cotația Hidroelectrica ar fi coborât sub prețul de 104 lei/acțiune al ofertei publice primare. Deschiderea tranzacțiilor peste acest reper și consolidarea la niveluri superioare în primele zile de prezență în ring a titlurilor cu simbolul H2O au făcut să nu fie nevoie de declanșarea mecanismului.

„În urma exercitării integrale a Opţiunii de supra-alocare de către Citigroup Global Markets Europe AG, acţionând ca Manager de Stabilizare, Fondul Proprietatea a vândut un număr suplimentar de 11.701.067 acţiuni ordinare în Hidroelectrica, urmând a incasa venituri brute suplimentare în sumă de 1.216.910.968 lei. Veniturile vor fi utilizate în conformitate cu Declaraţia de Politica Investiţionala a Fondului şi cu hotărârile adoptate de adunările generale ale acţionarilor Fondului. Ca urmare a exercitării integrale a Opţiunii de supra-alocare, Fondul nu mai deţine nicio acţiune in Hidroelectrica”, scriu reprezentanţii FP.

Venitul suplimentar obținut de Fondul Proprietatea face posibilă acordarea unor dividende mai mari acționarilor. În convocatorul AGA din 18 septembrie se popune acordarea unui dividend special de 1,4942 lei/acțiune care să fie distribuit în septembrie.


Acţiunile Hidroelectrica au debutat pe 12 iulie la BVB sub simbolul H2O, la un preţ de 110 lei pe unitate, cu 5,77% mai mult decât preţul final din IPO. În prezent, compania se tranzacţionează la 113,4 lei, deci un avans de 9% prin raport cu preţul din oferta publică iniţială. Cea mai mare societate românească prezentă la BVB afişează astfel o capitalizare de circa 51 de miliarde de lei.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: